dolenjska

VIDEO: Državno tekmovanje v delu z žago za lastnike gozdov

27.8.2015 | 14:10 | M. G.

Novomeška vrsta na prvenstvu v Gornji Radgoni.

Novomeška vrsta na prvenstvu v Gornji Radgoni.

Novo mesto - Ekipa novomeške enote Zavoda za gozdove je na državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov na sejmu Agra v Gornji Radgoni zasedla dvanajsto mesto. Ekipo so sestavljali Rok Švegelj, Matic Šercelj in Aleksander Špehar. Aleksander Špehar se je pomeril tudi v disciplini delo z nakladalno napravo, kjer je dosegel odlično tretje mesto.

Zavod za gozdove Slovenije je v sodelovanju s Pomurskim sejmom pripravil na kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Tekmovalci so se ekipno in posamezno pomerili v znanju iz varnosti, zdravja pri delu in prve pomoči, v kombiniranem in preciznem rezu, zaseku, podžagovanju, kleščenju in podiranju na balon ter delu z nakladalno napravo. Glavni namen tekmovanja je spodbujanje varnega dela v gozdu, saj so bile tekmovalne ekipe sestavljene izključno iz lastnikov gozdov, ki so se pred tem že izkazale na 14. izbirnih območnih tekmah. Zmagala je ekipa iz Nazarij.

Ker je v Sloveniji prek 300.000 lastnikov gozdov, se nekateri lotijo izredno nevarnega dela v gozdu nepripravljeni, brez zaščitnih sredstev in potrebnega znanja. Letos beležimo že 12 nesreč s smrtnim izidom in dodatno še 40 nesreč s poškodbami. Rekordno število nesreč v letošnjem letu je posledica tega, da med deli prevladujejo dela pri sanaciji posledic žledoloma in napadov lubadarja, ki so še posebej nevarna. Tega bi se moral zavedati vsak lastnik oceniti ali je dovolj dobro izobražen in opremljen za delo v gozdu.

Zavod za gozdove Slovenije vsako leto organizira tečaje in izobraževanja za lastnike gozdov v prihodnjih mesecih so na voljo brezplačni tečaji, financirani s strani Programa razvoja podeželja RS, informacije dobite na internetni strani Zavoda za gozdove ali pri lokalnih gozdarjih.

‹ nazaj

Galerija (15)

IMG_4227
IMG_4230
IMG_4235
IMG_4242
IMG_4252
IMG_4254
IMG_4255
IMG_4263
IMG_4269
IMG_4276
IMG_4279
IMG_4283
IMG_4289
IMG_4330
IMG_4332

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava