Danes se začenja 29. straška jesen

28.8.2015 | 14:30

Lani je osrednja povorka Straške jeseni potekala na temo Moj dom. (Foto arhiv; M. Ž.)

Lani je osrednja povorka Straške jeseni potekala na temo Moj dom. (Foto arhiv; M. Ž.)

Straža - V Straži se danes začenjajo prireditve v okviru 29. straške jeseni, ki bo trajala do nedelje, 6. septembra, ko jo bodo zaključili s tradicionalno povorko, tokrat na temo »Kako smo odrasli«. Organizatorja prireditve, znotraj katere se bo zvrstilo 22 različnih dogodkov, sta Turistično društvo Straža in tamkajšnja občina.

S slednje sporočajo, da Straška jesen velja za osrednjo turistično in etnografsko prireditev v občini Straža. Pestro dogajanje se bo, kot omenjeno, začelo že danes ob 19. uri v kulturnem domu Straža z zaključnim koncertom Poletnih glasbenih uric ter večernim koncertom Slovo poletju v športnem parku Breza. Na kmetiji Vidic pa bo jutri 3. likovna kolonija na kateri bo sodelovalo 14 umetnikov.

Poleg ostalih glasbenih, izobraževalnih, rekreativnih in športnih prireditev, ki jih organizirajo še ostala domača društva, velja izpostaviti 5. tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko za pokal Straže, ki bo prihodnjo soboto, torej 5. septembra. Vrhunec dogajanja pa je seveda tradicionalna povorka, ki bo v nedeljo, 6. septembra, na temo »Kako smo odrasli.« Več kot 250 nastopajočih bo na 14 vozovih predstavilo žive zgodbe odraščanja in vse tisto, kar je nekoč spremljalo človeka na poti od otroka do odrasle osebe. Vsak od nas se z nostalgijo spominja, kako lepo je bilo, ko še nismo bili odrasli, kljub vsem težavam, ki spremljajo mladega človeka, zato bo letošnja povorka še posebej privlačna in zanimiva, pravijo organizatorji. Udeleženci povorke bodo obiskovalcem predstavili doma izdelane otroške igrače ter svet otroških iger brez računalnika, uprizorili bodo sprejem otrok med pionirje, odhod fantov k vojakom, oživili bodo običaj šranganja in še bi lahko naštevali. V pisani povorki bodo sodelovali tudi praporščaki, harmonikarji, narodne noše, konjeniki, godbeniki in mažorete. V sklopu nedeljskega dogajanja (6.9.) bodo v Straži dopoldne zbirali tudi naj pridelek zelenjave in sadja, konjeniki bodo prehodili mejo občine, v Vavti vasi bodo pripravili kolesarski juriš na Drganja sela, na prireditvenem prostoru v Straži bo maševal prelat Jožef Lap iz ljubljanske stolne cerkve, pred gasilskim domom pa se bodo predstavili različni rokodelci, še napovedujejo na straški občini.

M. K.

Zvočni zapisi

Dušan Krštinc o Straški jeseni 2015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava