kultura

Duhovito o srednjem veku in Rudolfu Ustanovitelju

28.8.2015 | 17:00 | I. Vidmar

O ustanovitelju Novega mesta in srednjem veku so se sinoči na Glavnem trgu pogovarjali zgodovinarji Matjaž Štih,  Mitja Sadek in Vesna Kelbl. (Foto: I. Vidmar)

O ustanovitelju Novega mesta in srednjem veku so se sinoči na Glavnem trgu pogovarjali zgodovinarji Matjaž Štih, Mitja Sadek in Vesna Kelbl. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Zgodovina ni le suhoparno naštevanje letnic in dogodkov, je lahko precej več, lahko je tudi duhovit pogovor o stvareh iz davne preteklosti, ki še kako vplivajo na naše današnje življenje, kar v primeru Novega mesta in Novomeščanov nedvomno velja za obdobje srednjega veka in za ustanovitelja Rudolfa IV. Habsburškega, ki sta ga sinoči someščanom v nekoliko drugačni luči prikazala zgodovinarja Mitja Sadek in Matjaž Štih, s katerima se je poznavalsko pogovarjala vodja Gogine knjigarne in programa Vesna Kelbl, tudi sama bodoča zgodovinarka.

Mitja Sadek je v uvodu razložil, zakaj si srednji vek običajno predstavljamo kot neko mračno obdobje, s čimer mu delamo krivico, saj je bilo v srednjem veku tudi veselo in zabavno, poleg tega pa je srednji vek trajal več kot tisoč let in v tem času se je marsikaj spremenilo, v srednjem veku so se ustanavljale univerze, rasla so mesta in nastala pomembna umetniška dela.

Matjaž Štih se je osredotočil na plemstvo in še posebej na Habsburžane, ki so si tudi v naših krajih na zelo različne načine prizadevali razširiti svoja posestva in vpliv, kot najbolj pogoste načine pa navaja poroke in poneverbe listin pa tudi vojne, ki pa so po njegovem mnenju manj primerne, saj so bile bistveno dražje od porok pa še ubili so te lahko.

Prav nič drugačen od večine plemičev ni bil niti izjemno ambiciozni Rudolf Habsburški, ki je bil šesti in prvi preživeli otrok Ivane Pfirtske. Njegov oče vojvoda Albreht II. je nanj polagal vse upe in mali Rudolf je ob njem sedel, ko je opravljal plemiške obveznosti, že ko mu je bilo deset let, da bi se čim hitreje priučil svojemu poslu. Albreht drugi je Rudolfa četrtega že tedaj zaročil in pri štirinajstih letih poročil s Katarino Luksemburško, hčerjo tedanjega češkega kralja in kasneje cesarja Karla IV. Pri šestnajstih letih sta preselila na svoj dvor in dobila v upravljanje prednjeavstrijske dežele. Pri devetnajstih letih je Rudolf IV. po njegovi smrti nasledil očeta in postal vojvoda Avstrije.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (5)

20150827_01826
20150827_01844
20150827_01863
20150827_01872
20150827_01876

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava