dolenjska

Letos devet popolnih marmelad

29.8.2015 | 17:00 | J. S.

Tradicionalni festival Marmelada letos gostijo v Trebnjem. (Foto: J. S.)

Tradicionalni festival Marmelada letos gostijo v Trebnjem. (Foto: J. S.)

Alja Rabzelj, vodja festivala

Alja Rabzelj, vodja festivala

Trebnje - Tradicionalni festival Marmelada, ki so ga pretekla leta gostili v Šentrupertu, danes poteka v Trebnjem, v sklopu tridnevnega festivala Slovo poletju. Kot pojasnjujejo organizatorji, je takšni odločitvi botrovala racionalizacija stroškov, zato so festival tudi pripravili dva meseca prej kot običajno.

Prireditelji – Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline – so bili kljub temu zadovoljni, pojasnjuje vodja festivala Alja Rabzelj, saj so na ocenjevanje prejeli le tretjino vzorcev manj kot lani. Tako je tričlanska strokovna komisija z ljubljanske Biotehniške fakultete ocenila 77 različnih vzorcev marmelad, od tega bo 28 vzorcev, med katerimi je bilo devet popolnih, torej so prejeli vse možne točke, prejelo zlata, 22 srebrna in 18 bronasta priznanja.

»Največ je seveda sadnih marmelad mešanega okusa, sledijo breskove, bučne, slivove in ostale. Letos lahko izpostavimo marmelado z rdečo peso in marmelado iz rdečega fižola,« pravi Rabzeljeva in dodaja, da je v primerjavi s prejšnjimi leti opaziti napredek v kakovosti, ne nazadnje je bilo več kot deset odstotkov vzorcev popolnih.

Sicer so, podobno kot doslej, tudi letos pripravili brezplačne degustacije prejetih vzorcev in strokovno predavanje člana strokovne komisije dr. Rajka Vidriha, zvečer pa bo po podelitvi priznanj še zabava v okviru festivala Slovo poletju.

‹ nazaj

Galerija (8)

festival marmelada 001
festival marmelada 002
festival marmelada 003
festival marmelada 004
festival marmelada 005
festival marmelada 006
festival marmelada 007
festival marmelada 008

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava