novice

Osnovnošolci in dijaki v torek začenjajo novo šolsko leto

30.8.2015 | 08:45 | STA

Foto: arhiv; G. S.

Foto: arhiv; G. S.

Za okoli 174.000 učencev in 75.000 dijakov se v torek začenja novo šolsko leto. Za dijake glede na leta prej večjih posebnosti ne bo, bo pa nekaj novosti za osnovnošolce. Še največji novosti bosta povečanje števila šol, ki bodo v 2. razredih kot obvezen poučevale tuj jezik, in uvedba tujega jezika kot izbirnega predmeta v 1. razredih večine šol.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki pa še niso dokončni, bo v torek v šolske klopi prvič sedlo 21.807 učencev, kar je največ v zadnjih 10 letih in je predvsem posledica dejstva, da je število rojstev v Sloveniji v drugi polovici prejšnjega desetletja raslo.

Največ novosti v osnovnih šolah se letos obeta pri tujih jezikih in izbirnih predmetih. V lanskem šolskem letu je prvi tuj jezik kot obvezen predmet poučevalo 61 osnovnih šol, v novem šolskem letu pa se jim jih bo pridružilo še 93. Skupaj bo tako omenjeni predmet v 2. razredu poučevalo 154 šol, kar je dobra tretjina vseh.

Prvi tuj jezik bodo začeli poučevati tudi v 1. razredih, vendar zaenkrat kot neobvezen izbirni predmet. Po podatkih ministrstva za izobraževanje bodo omenjeni predmet učencem ponudili na okoli 95 odstotkih osnovnih šol.

V novem šolskem letu se bo nadaljevalo tudi uvajanje neobveznih izbirnih predmetih v 5. in 8. razred. V šolskem letu 2016/17 pa se bo poučevanje neobveznih izbirnih predmetov začelo še v 6. in 9. razredu.

Še v lanskem šolskem letu so sicer šole začele uvajati neobvezne izbirne predmete v 4. in 7. razred, ukinjeno pa je bilo obvezno izvajanje drugega tujega jezika v 7. razredu. Načrtovano je bilo, da bo v neobvezne izbirne programe v 4. razredu vključenih do 60 odstotkov učencev, dejanska vključitev pa je bila po podatkih ministrstva 77 odstotna.

Z novim šolskim letom ukinjene štiri podružnične šole

V novem šolskem letu bodo ukinjene tudi štiri podružnične osnovne šole - podružnica OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj v Ravnah, podružnica OŠ Pivka v Zagorjah, podružnica OŠ Dobravlje v Šmarjah in podružnica OŠ Beltinci v Melincih. Vse omenjene podružnice so imele v prejšnjem šolskem letu en oddelek in šest ali manj učencev.

Vidnejšega zmanjševanja sredstev za osnovne in srednje šole v naslednjem šolskem letu ne bo, bodo pa osnovne šole novo šolsko leto začele z manj sredstvi, kot so začele preteklo šolsko leto. Marca je namreč ministrstvo s sklepom šolam znižalo sredstva za materialne stroške, v skupnem znesku nekaj manj kot 2,7 milijona evrov. Omenjeni sklep velja za leto 2015, v letu 2016 pa po zagotovilih ministrstva dodatnih znižanj za materialne stroške ne bo.

Ministrstvo je sicer v začetku letošnjega leta načrtovalo še več drugih varčevalnih ukrepov, kar je povzročilo precej razburjenja v javnosti, a je pozneje od nekaterih ukrepov odstopilo.

Naj bi pa šole dobile nekoliko več sredstev, kot je bilo sprva predvideno, za obnovo učbeniških skladov za tretje triletje osnovne šole, in sicer 3,1 milijona evrov, a tudi tu ne gre vse gladko. Po prvotnih napovedih bi morale šole prvih dva milijona evrov dobiti nakazanih že v začetku avgusta, a se to ni zgodilo. Na ministrstvu pravijo, da zato, ker še zbirajo nekatere podatke, a zagotavljajo, da denar je. Preostala sredstva, 1,1 milijona evrov, naj bi ministrstvo po napovedih zagotovilo do konca leta.

Denar za obnovo učbeniških skladov za prvi dve triletji pa naj bi ministrstvo po napovedih zagotovilo v naslednjih treh letih.

Za srednješolce v novem šolskem letu ne bo večjih novosti

Za srednje šole večjih sprememb v novem šolskem letu ne bo. Srednje šole se sicer že vrsto let srečujejo z upadanjem števila dijakov, posledično pa tudi zmanjševanjem števila učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Še v šolskem letu 2003/2004 je bilo v srednje šole vpisanih nekaj več kot 103.000 dijakov, letos pa naj bi jih bilo po napovedih ministrstva le še okoli 75.000.

Na prosta mesta v srednjih šolah se je sicer še mogoče vpisati do ponedeljka, že zdaj pa je jasno, da se jih bo največ vpisalo v programe srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja ter gimnazij. Pri tem se jih bo velika večina vpisala na želeno srednjo šolo, kar glede na to, da je število razpisanih mest tudi letos višje od števila dijakov, ne preseneča.

Prosta mesta so še v večini programov, izjema so programi srednjih šol v Ljubljani in okolici in gimnazij v Mariboru. Dober vpis beležijo tudi nekateri zdravstveni in kemijski ter elektro in strojni programi.

Šole in vrtci bodo najverjetneje morali plačevati uporabo avtorskih del

Še vedno sicer ni jasno, ali bodo morali vrtci, osnovne in srednje šole v novem šolskem letu plačevati pavšal za kopiranje in uporabo avtorskih del v šolah. Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja GIZ (SAZOR) namreč pričakuje, da bo o tem z vrtci in šolami dosegla dogovor, sicer jim bo 1. septembra začela zaračunavati začasno tarifo, ki naj bi znašala pol evra mesečno na učenca.

SAZOR, predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter ministrstva naj bi se o tem znova pogajali v ponedeljek, dogovor pa naj ne bi bil več tako daleč.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava