Petan za Finance o odhodu z DZS in prodaji Term Čatež

31.8.2015 | 12:15

Bojan Petan (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Bojan Petan (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Ljubljana - DZS, ki jo danes zadnji dan vodi Bojan Petan, ima reprogram posojil sklenjen do 31. decembra 2016. Trenutno ne krši nobenega pogoja iz reprograma, je v pogovoru za časnik Finance zatrdil Petan. Pojasnil je, da so Deloittu naročili revizijo na dan 30. junij 2015, ki bo pokazala, kakšne dolgove ima DZS in kakšno premoženje.

DZS je po Petanovih besedah povsem solidno podjetje. "V založništvu velikih dobičkov ne moreš delati," pravi in dodaja, da pa je bila napaka, da so v nakup Term Čatež vložili 50 milijonov evrov, mogoče celo več, in da so se za to zadolžili, preveč glede na velikost DZS.

Petan sicer poudarja, da niti ena družba v sistemu ne dela izgube. Terme Čatež se sicer po reprogramu začenjajo prodajati 1. julija 2015, zato se delajo tudi cenitve. "Moramo imeti čas, da dobro prodamo," je dejal in dodal, da če bi DZS danes prodal Čatež za enako ceno, kot ga je kupil, ne bi imel več nobene težave.

Terme Čatež bodo Marino Portorož, za prodajo katere je pooblaščena Unicredit banka, prodale najpozneje do 1. oktobra. Trije ponudniki so v ožjem izboru, dva ruska in italijanski. DZS pa prodaja apartmajsko naselje Residence Marina. "Če se to zgodi do 31. decembra, bo tudi DZS izpolnil zahteve iz reprograma, prodati moramo za 30 milijonov evrov premoženja," je pojasnil Petan.

Petan sicer priznava, da izvirni greh ni pri bankah, temveč pri njemu, ker je vzel posojila: "Upnik ima nekako vedno prav, zakaj sem se pa zadolžil? A govorim o trenutnih razmerah. Čatež je lani ustvaril 7,6 milijona evrov denarnega toka, od tega je bankam dal 7,1 milijona evrov. Saj bodo tak velik kompleks s tem, da ne pustijo centa za razvoj, banke uničile! Potem pa poslušam, zakaj ne plačujem dobaviteljem? Če pa v isti sekundi banke vse poberejo."

Kot omenjeno, Petan jutri odhaja s čela DZS in se seli v pisarno na Dnevniku, kjer ima delovno razmerje, ima jo tudi na Čatežu, kjer ima pogodbo o poslovodenju. Vodenje DZS bo prevzel Jože Jaklin. "Ko je bila blokada premoženja junija pravnomočno odpravljena in je bila preiskava tudi odpravljena, sem ocenil, da se umaknem zato, da se lahko nova, verodostojna uprava normalno pogovarja z bankami upnicami. Moja navzočnost je te odnose pokvarila na točki neargumentov," je razloge za odhod iz DZS pojasnil Petan.

V pogovoru za Finance se je sicer dotaknil tudi političnih povezav. Zatrdil je, da ni bil nikoli v vrhu stranke v državi, nikoli funkcionar na centralni ravni. "Vodilne sem seveda poznal, če pa gledam nazaj, ste vlogo Bojana Petana v LDS vedno precenjevali. V resnici nikoli nisem nič pomenil, pošteno povedano. Ni se mi dalo in nikoli nisem želel biti profesionalni politik," je še dejal.

STA, M. M.

Komentarji (3)

2.9.2015–1   (0)   (1)   Ocenifranc 
Saj je vse res. Samo verjeti moraš. Če si sposoben imaš tudi kakšen miljon po palcem. Nekaj sem delal imel plačo, miljona pa nimam. Zakaj, ker se nisem "znašel". Sodelavec mi je že 91 rekel dajva zlastninit TOZD. To je bilo zelo enostavno in marsikdo je to storil. Enim so pa pomagali drugi. Vse "zakonito" zato pa smo v Sloveniji v - 31milj,
3.9.2015Ocenijože 
Franc. a je kolega zlastninil TOZD in če, kako mu gre danes?
10.9.2015Ocenifranc 
Jože, kolega je zlastniinil, tudi posloval, nato prodal in zaslužil. Družba še posluje-uspešno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava