FOTO: Pester začetek šole

1.9.2015 | 20:10

Srečno čez cesto v šolo! (Foto: M. L.)

Srečno čez cesto v šolo! (Foto: M. L.)

Ravnateljica OŠ Brusnice Jasmina Hidek. (Foto: M. L.)

Ravnateljica OŠ Brusnice Jasmina Hidek. (Foto: M. L.)

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Gledališče Bičikleta (Foto: M. L.)

Gledališče Bičikleta (Foto: M. L.)

Velike Brusnice - Danes je v Sloveniji vstopilo v 1. razred več kot 21. 000 otrok. Vseh osnovnošolcev v tem šolskem letu je v naši državi približno 174.000.

V eni od šol na našem območju, v osnovni šoli Brusnice, so se učenci, starši in učitelji zjutraj zbrali v šolski avli. Po himni jih je nagovorila ravnateljica Jasmina Hidek, ki je povedala, da je v tej ustanovi letos prvošolcev 23, potem ko jih je bilo lani 18. Brusniško šolo to šolsko leto obiskuje skupno 168 učencev, v vrtec pri šoli so starši vpisali 79 otrok.

Ravnateljica je učencem rekla, da bodo imeli sicer dosti šolskega dela, a ga bodo s sodelovanjem staršev in učiteljev prav gotovo zmogli. Medsebojno sodelovanje je življenju zelo pomembno, kot je rekla.

Med skupno 39 zaposlenimi je v tem šolskem letu nekaj novih imen in ni nekaterih dosedanjih.

Ob pričakovanjih prvošolcev in tudi drugih šolarjev je zanimivo tudi učiteljsko razpoloženje. Kot sta povedali učiteljici Milena Jaklič in Darja Šinkovec, se veselita vsakega novega šolskega leta. »Upam, da se bodo vsi učenci dobro potrudili. Kot šola se trudimo, da je naša ustanova prijazna do učencev, staršev in učiteljev,« je rekla Milena Jaklič.

»Vsako šolsko leto je poseben izziv za razrednika, ko v razred dobi druge učence, ki jih potem skuša kar najbolj pripraviti za življenje,« je rekla Darja Šinkovec.

Učence 1. do 5. razreda je razvedrilo gledališče Bičikleta, v katerem je nastopila Brigita Leban s predstavo Veseli cirkus otožnega klovna.

Prvošolce, lahko pa tudi druge učence, so prvi dan na šolskih poteh spremljali starši. Ob prehodu za pešce so pri tem k večji varnosti prispevali predstavniki zveze šoferjev in avtomehanikov in policisti. Tako bo še vse do petka.

Pri osnovni šoli Brusnice sta danes stala ob prehodu za pešce član ZŠAM Novo mesto Anton Pavlin in policist Sandi Šuštarič, vodja policijskega okoliša. Pavlin je pri šoli v Brusnicah v začetku šolskega leta zdaj že več let. »Vozniki v povprečju upoštevajo prometne razmere na območju šole. V redu je,« je povedal Pavlin, ki se ga mnogi spominjajo tudi kot šoferja avtobusa pred leti na tukajšnji lokalni progi.

M. L.

Galerija

Komentarji (13)

2.9.2015—   (2)   (2)   OceniMarko Golob 
Definitivno najboljša šola v Novem mestu in okolici. Sam imam namreč 2 otroka in sem vesel, da jih imam možnost imet v varnem zatočišču.
2.9.2015OceniMe zanima 
Koliko otrok imaš pa ti osebno v drugih šolah, da lahko upravičeno trdiš kako je ta najboljša?
2.9.2015–2   (1)   (3)   OceniJan 
Od kdaj so Brusnice v Novem mestu?
2.9.2015 1   (1)   (0)   Ocenišofer 
slika 1: stric v svečani šoferski uniformi (?) stoji na prehodu za pešce (na "zebri") in s položajem (držo) svojega telesa prepoveduje pešcem (otrokom-šolarjem) prehod na drugo stran ceste - vsaj jaz ta njegov položaj telesa tako razumem. Veliko bolje bi bilo, če bi ostal doma saj takšen "zgled" mlade udeležence v prometu le bega, saj vemo, da, če gledaš policista prometnika v prsa ali hrbet - nimaš prednosti -- če pa je to stric šofer, potem pač....ali kako??? V razmislek za v bodoče !
2.9.2015–1   (0)   (1)   OceniŠe ena cvetka 
Mlado mamico iz 34. slike pa bi bilo potrebno podučiti naj otroka vodi PO zebri, ne pa MIMO nje po cestišču.
3.9.2015–2   (0)   (2)   OceniJan 
Tale mamica na 34 sliki je res z otrokom zaščitila svoje telo, če bi kakšen avto priletel bi najprej tamalo zbil, potem šele njo. Jao, tudi osnov kako it čez cesto enim niso jasne leta 2015.
4.9.2015 1   (1)   (0)   OceniAnže J 
Jaz sem se preselil v Ljubljano in tudi otroke bom imel tam v šoli, ker je nivo bistveno boljši.
4.9.2015 1   (1)   (0)   OceniDulko 
Od Suhadola pa do Munchna!
4.9.2015–1   (0)   (1)   OceniJanPalMal 
Glede na to, da prihajam iz Lešnice lahko rečem, da je Otočec zadovoljiva šola
4.9.2015OceniMitja 
@Jan. Iz tvojega zapisa sklepam, da moraš it do polovice ceste na eni strani otroka. Potem na polovici ceste se ustavit in it na drugo stran otroka, in tako nadaljevati na drugi polovici ceste. Vse zato da ga zaščitiš s svojim telesom pred pred avtomobilom. Kakor se jst spomnim me takih osnov nikoli niso učili. http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200856&stevilka=2345 8 odstavek 95 člena: Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori. Torej če ravnam po tvoje in zaščitim otroka kršim zakon?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava