gospodarstvo

GG Novo mesto: jutri zabava za 70-letnico poslovanja

4.9.2015 | 13:25 | M. M.

Foto: R. N., arhiv DL

Foto: R. N., arhiv DL

Novo mesto - Gozdno gospodarstvo Novo mesto letos praznuje 70-letnico poslovanja. Visok jubilej bodo obeležili jutri ob 11. uri v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah. Tam se bodo zbrali zaposleni, poslovni partnerji podjetja ter nekdanji zaposleni.

V GG Novo mesto so lani odkupili 275.000 kubičnih metrov lesnih sortimentov listavcev in iglavcev ter ustvarili dobrih 21 milijonov evrov prihodka. Podjetje je dober primer uspešne delniške družbe, ki je v lasti zaposlenih in nekdanjih zaposlenih, so ob tem sporočili iz podjetja.

Gozdno gospodarstvo Novo mesto, ki velja za eno večjih gozdnih gospodarstev v Sloveniji, je zaživelo leta 1945, ko so bile ustanovljene gozdne uprave v Novem mestu, Črnomlju, Straži in Soteski z namenom, da bi gospodarile z gozdovi na območju Dolenjske in Bele krajine. Podjetje se je skozi zgodovino večkrat preimenovalo ter doživelo več organizacijskih sprememb, ki jih je narekovala zakonodaja. S svojo dejavnostjo pokriva območje, kjer raste skoraj 100.000 hektarjev gozdov, to je od Novega mesta do reke Kolpe, polovico Kočevskega Roga ter gozdove od Šentjerneja do Zagradca.

Skupaj z ustanovljenim invalidskim podjetjem zaposluje 200 ljudi, večinoma sekačev in ostalih gozdarskih delavcev. Poleg tega daje kruh še okoli 50 lokalnim podizvajalcem.

Dejavnosti, ki jih je vsa ta leta razvijalo podjetje, so povezana z gozdarstvom. V podjetju so usposobljeni za dejavnosti vse od načrtovanja do izvedbe sečnje in spravila lesa, izgradnje in vzdrževanja gozdnih prometnic ter gozdnogojitvenih in varstvenih del. Dejavnosti podjetja so dopolnili še s prevozi lesa in peska, vzdrževanjem in popravilom gozdarske in transportne mehanizacije, odkupom in prodajo lesa, proizvodnjo in prodajo vrtnin, ogrevanjem na lesno biomaso, višinskim obrezovanjem ter povezovanjem gozdne lesne verige, ki jo nadgrajujejo z lastnim žagarskim obratom v Pogancih.

Lani so slovenski lesni industriji zagotovili dobrih 275.000 m3 gozdnih sortimentov, od tega so 47.000 m3 odkupili od zasebnih lastnikov gozdov. V podjetju so lani predelali čez 33.000 m3 hlodovine iglavcev in listavcev. Poleg tega so zgradili skoraj 100 km gozdnih vlak ter zabeležili čez 16.000 gozdnogojitvenih in varstvenih ur ter opravili vzdrževanje na večini gozdnih cest na območju, ki ga pokrivajo. Kljub spremembam in nekaterim težavam, ki so se v minulih letih dogajale v slovenski lesni industriji, so uspeli ohraniti sodelovanje v domačih gozdno lesnih verigah. Danes tako veliko večino lesa prodajo domačim družbam. V tujino izvažajo samo les slabše kakovosti, ki je namenjen predvsem za lesne plošče, in celulozni les, ki ga domača lesna industrija ni zmožna predelati, ker nima ustreznih zmogljivosti.

Podjetje je vsa ta leta sledilo trendu profesionalizacije del v gozdarstvu, tako na organizacijskem, kadrovskem kot tudi tehnološkem področju. Največje investicije zadnjih nekaj let so bile postavitev sodobnega steklenjaka v sklopu vrtnarije, ureditev kotlovnice na biomaso za ogrevanje rastlinjakov ter ogrevanje nekaj zunanjih porabnikov, nakup najsodobnejše opreme za strojno sečnjo lesa, prav sedaj pa z dvema sušilnicama in parilnico nadgrajujejo še svojo primarno predelavo lesa. Veliko pozornosti so namenili tudi skrbi za kakovost. Pridobljena mednarodna FSC standarda za okrogli les in za žagani les, potrjujeta in zagotavljata, da je gospodarjenje z gozdovi sonaravno, trajnostno in večnamensko, ter tudi, da ima podjetje pošten odnos do zaposlenih in lokalnega okolja. Prav tako se lahko pohvalijo s CE certifikatom, ki zagotavlja dobavo žaganega lesa z ustreznimi tehničnimi lastnostmi.

Na vseh dejavnostih bodo še naprej sledili tehnološkemu razvoju in se tehnično izpopolnjevali in bili kot sodobno organizirano podjetje pripravljeni na vse poslovne priložnosti. Na območju GG Novo mesto je okrog 80 odst. zasebnih gozdov, ki jim predstavlja zelo pomemben trg za storitve, s katerimi zagotavljajo kakovostno trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Prav tako bo v prihodnjih letih velik izziv gospodarjenje z državnimi gozdovi. Nadaljevali bodo z dobro prakso sodelovanja z raziskovalnimi inštitucijami, s povezovanjem obstoječih in iskanjem novih lesno predelovalnih verig v regiji in širše znotraj države. Lastno žago v Pogancih bodo še posodobljali za dodelavo primarnih žagarskih proizvodov ter tako iskali rešitve za lastne lesne izdelke z višjo dodano vrednostjo. Na področju vrtnarstva in hortikulture bodo nadaljevali z izpopolnjevanjem ponudbe okrasnih rastlin in zelenjave iz lastne proizvodnje, s čimer bodo prispevali svoj delež k lokalni samopreskrbi s hrano. Nadgraditi želijo celostno ponudbo ureditve okolice, ki vključuje tako nizke gradnje kot tudi celostno urejanje vrtov.

Leto 2014 je bilo za novomeške gozdarje eno uspešnejših let. Ustvarili so 21 milijonov evrov prihodka ter dobrih 600.000 evrov dobička. Omenjena delniška družba velja za dober primer uspešnega podjetja, ki ga lastniško obvladujejo zaposleni, nekdanji zaposleni in upokojenci. Taka lastniška struktura omogoča delavcem in nekdanjim zaposlenim dodaten vir prihodka iz naslova dividend, samemu podjetju pa stabilno poslovanje in dolgoročen razvoj, je ob tem zapisal direktor Andrej Kastelic.

Zvočni zapisi

Direktor Andrej Kastelic o poslovanju in načrtih Gozdnega gospodarstva Novo mesto

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava