gospodarstvo

Domači podjetniki kritični v pogovoru z gospodarskim ministrom

4.9.2015 | 14:35 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Sevnica - V Sevnici se je dopoldne na delovnem obisku mudil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ob spremstvu sodelavcev z ministrstva si je ogledal sevniško podjetje Stilles, še prej pa se je na okrogli mizi sešel z lokalnimi predstavniki gospodarstva in podjetništva.

Ti so bili v svojih razpravah precej kritični na račun dela ministrstva. Tako je prvi mož posavske območne zbornice GZS Darko Gorišek opozoril na to, da Slovenija še nima zaključene strategije pametne specializacije, ki bo predstavljala osnovo za krepitev konkurenčnosti gospodarstva s krepitvijo njegove inovacijske sposobnosti ter rast novih in hitro rastočih podjetij. Splošna ocena je bila tudi, da so v Sloveniji v bodoče za razvoj industrije potrebni dobri kadri, sicer se bo proizvodnja preselila drugam. Tako so opozorili na pomanjkanje kadrov, kot so ključavničarji, mizarji, orodjarji in strugarji. "Svojo prihodnost bomo gradili na tem, da bomo te poklice obdržali, pripeljali do specializacije in naredili znova cenjene," je poudaril Gorišek.

Posebej kritičen je bil direktor sevniške Kopitarne Marjan Kurnik, ki je opozoril, da podatki o rasti BDP, s katerimi se v zadnjem času slovenska vlada rada pohvali, niso podatki o rasti, ampak zgolj o vrnitvi na stanje, kakršnega smo imeli leta 2008. Kritičen je bil tudi na račun mase za plače v javnem sektorju, ki je v zadnjem obdobju porasla za 28 odstotkov, medtem ko ta rast v gospodarstvu znaša zgolj 13 odstotkov. In še, da mora biti minister bolj odločen in se vključiti tudi v pogajanja z javnim sektorjem ter se odločno zavzeti za rešitev delovnih mest v gospodarstvu, ne na ravni vlade reševati zgolj javne uprave. "Vi se morate obnašati kot buldožer, z leporečjem ne boste nič dosegli," je ministru svetoval Kurnik.

Podjetnike in gospodarstvenike, predvsem tiste s tradicijo in referencami, močno moti tudi zakonodaja s področja javnega naročanja, kjer je ponujena cena za opravljene storitve nad kvaliteto in strokovnostjo opravljenih storitev. Minister Počivalšek je obljubil prevetritev zakona, kjer cena ne bo več najpomembnejši kriterij.

Podrobneje o ministrovem obisku v Sevnici pa v prihodnji številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.9.2015Ocenivojko 
Tukaj se je gospod Kurnik tako izkazal, ko pa je bil pred kratkim Pahor v Kopitarni, pa ni bilo ene besede o tem! Morda se ga ni upal dekoncentrirati Morda zato, ker se predsednik sedaj pripravlja (pred kratkim je bil frizer, smetar, zabijal žeblje v kopita) še za akcijo biti en dan begunec!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava