posavje

Stekla dela za prizidek krškega Inštituta za energetiko

4.9.2015 | 19:15 | STA, M. M.

Foto: Fakulteta za energetiko

Foto: Fakulteta za energetiko

Stekla dela za prizidek krškega Inštituta za energetiko

Krško - Na Fakulteti za energetiko v Krškem, ki kot del mariborske univerze deluje v krški poslovni coni Vrbina, so danes slovesno položili temeljni kamen za gradnjo prizidka Inštituta za energetiko. Pogodbo za projekt so podpisali avgusta, stal bo dobrih 5,2 milijona evrov, od tega bo 4,2 milijona evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

Temeljni kamen so skupaj položili dekan fakultete Bojan Štumberger, prorektor mariborske univerze Marko Jesenšek, krški župan Miran Stanko in prvi mož družbe Kostak Miljenko Muha. Prav Kostak bo kot najboljši ponudnik poskrbel za izvedbo projekta, glede na razpisne pogoje pa naj bi gradbinci svoja dela opravili v dveh mesecih in pol.

Kot so ob tem pojasnili na fakulteti, bo od skupaj 5,2 milijona evrov vredne investicije kar 4,4 milijona evrov namenjenih za raziskovalno opremo. Projekt obsega gradnjo drugega dela krškega inštituta za energetiko z dvema novima laboratorijema. Hkrati obsega opremo za sedem laboratorijev, ki delujejo v osnovni fakultetni zgradbi v središču Krškega in jih bodo preselili v Vrbino.

Evropsko sofinanciranje projekta je konec julija potrdila vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Takrat so pojasnili, da bo prizidek opremljen predvsem za izvajanje raziskav s področja aero- in hidroenergetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva.

Hkrati so navedli, da se energetika kot tehniška veda v okviru energetskih procesov, naprav in tehnologij razvija izredno hitro. Sodobne energetske smernice pa narekujejo razvoj v smeri energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov, s poudarkom na okolju prijaznih in ekološko sprejemljivih tehnologijah.

Za tovrstni razvoj je po njihovem potrebno zagotoviti ustrezno infrastrukturo in opremo, ki bo na omenjenem področju omogočila zaključeno in celovito znanstveno-raziskovalno delo. Uresničitev projekta bo pripomogla k sodobnejši opremljenosti in izboljšanju pogojev za izvajanje fakultetne znanstveno-raziskovalne dejavnosti, posredno pa bo prispevala tudi h kakovostnejšemu izvajanju izobraževanja in k novim zaposlitvenim možnostim, so še dodali.

Fakulteto za energetiko so ustanovili leta 2007. Njen sedež je v Krškem, fakulteta pa skupaj s svojim velenjskim oddelkom pokriva dve večji slovenski energetski območji. Študijsko deluje od leta 2008, v zadnjem šolskem letu je imela na obeh oddelkih skupaj vpisanih 270 študentov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava