dolenjska

FOTO: O raku dojk na okrogli mizi v Trebnjem

5.9.2015 | 15:00 | J. A.

Okroglo mizo je vodila domačinka Ines Leskovšek, zobozdravnica v ZD Trebnje. (Foto: J. A.)

Okroglo mizo je vodila domačinka Ines Leskovšek, zobozdravnica v ZD Trebnje. (Foto: J. A.)

Članice Združenja Europa Donna same sebe imenujejo kar Rozike, to so pogumne ženske in sinoči so skupaj stopile pred objektiv. (Foto: J. A.)

Članice Združenja Europa Donna same sebe imenujejo kar Rozike, to so pogumne ženske in sinoči so skupaj stopile pred objektiv. (Foto: J. A.)

Fotografije Tomaža Levstka poudarijo žensko lepoto. (Foto: J. A.)

Fotografije Tomaža Levstka poudarijo žensko lepoto. (Foto: J. A.)

Trebnje - Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna je v prostorih nekdanjega DM v Trebnjem sinoči odprlo razstavo fotografij Tomaža Levstka Lep je dan. Tam je bil na ogled le del fotografij, vse si je mogoče ogledati do 28. septembra v Zdravstvenem domu Trebnje. Fotograf je v objektiv ujel prikupno podobo bolnic in ozdravljenk z rožnatim trakom čez prsi, v sklopu dogodka pa je potekala tudi okrogla miza o raku dojke, na kateri so nekatere članice združenja, vključno s predsednico Mojco Senčar, predstavile svoje zgodbe o srečanju s to boleznijo, ki jim je močno spremenila življenja. Gost omizja je bil predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v UKC Ljubljana prof. dr. Uroš Ahčan.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojke zboli več kot 1.200 žensk in tudi nekaj moških, gre za bolezen, ki ob diagnozi pacientom nažene strah v kosti, nikakor pa to ne pomeni, da se takrat življenje konča. Na okrogli mizi je bilo slišati, da je ravno obratno, mnoge ženske so potem zaživele mnogo bolj polno, slišati je bilo, da jim je bolezen več dala kot vzela.

Kako bi si morala vsaka ženska redno pregledovati dojke, je povedala in pokazala diplomirana medicinska sestra iz trebanjskega zdravstvenega doma Kristina Novak, s svojimi iskrenimi izpovedmi pa so številno publiko navdušile: Ines Leskovšek (do pred kratkim se je pisala Milošev in pod tem priimkom jo poznajo tudi njeni pacienti v ZD Trebnje, kjer dela kot zobozdravnica), ona je tudi vodila okroglo mizo, Slovenka leta 2005 po izboru bralcev Jane Mojca Senčar, mlada znanstvenica Tanja Španič, profesorica biologije Wanda Mantelj Brkopec iz Stopič (njeno zgodbo so bralci Dolenjskega lista lahko prebrali  februarski Živi) in Lidija Omahen iz okolice Stične, ki poleg bitke z rakom bije še bitko z delodajalcem, ta namreč ni pokazal razumevanja za njeno bolezen, še več, nanjo je odgovoril z mobingom, zato se je Omahnova odločila za sodno pot.

Večer je bil nabit s čustvi, pripovedmi brez olepševanj, dobro glasbo in hrano. Združenju Europa Donna sta organizacijsko pomagali tukajšnja občina in zdravstveni dom, publiko pa sta uvodoma nagovorila trebanjski župan Alojzij Kastelic in direktorica Zdravstvenega doma Trebnje Vera Rozman.

Več o raku dojk v eni od prihodnjih številk Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (18)

lep je dan003
lep je dan004
lep je dan006
lep je dan011
lep je dan020
lep je dan022
lep je dan024
lep je dan026
lep je dan027
lep je dan029
lep je dan030
lep je dan031
lep je dan034
lep je dan035
lep je dan037
lep je dan050
lep je dan056
lep je dan067

Komentarji (1)

11.9.2015OceniPjer 
Sem mislil da je spet DSD kaj organiziral ker samo oni pri nas organizireajo kakšno okroglo mizo. Pa vidim da Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. A ni nobene stranke v Trebnjem? Ste samo pred volitvami SMC, SD, DROT, NSi, ŽL, SLS, SDS?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava