avto moto

Finalna dirka evropskega prvenstva Timu Gajserju

7.9.2015 | 11:00 | Mitja Pungarčič/ Mediamark
Foto: Milan Krušič

Finalna dirka evropskega prvenstva Timu Gajserju
Finalna dirka evropskega prvenstva Timu Gajserju
Finalna dirka evropskega prvenstva Timu Gajserju

Šentvid pri Stični - Šentvid pri Stični je minuli konec tedna gostil finalno dirko evropskega prvenstva v motokrosu v razredu »open«. Prizadevni organizatorji tamkajšnjega AMD so bili za svoj trudi bogato poplačani, saj je popularna steza »Cukrca« pokala po šivih. Zaradi nastopa vodilnega v svetovnem prvenstvu v razredu MX2 Tima Gajserja, se je včeraj zbralo okoli 5000 gledalcev, ki so prišli pozdravit in spodbujat našega najboljšega motokrosista vseh časov.

Osemnajstletnik je dirko na domačih tleh vzel kot resen in dober trening, saj ga po neverjetni zmagi in prevzemu vodstva v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v nizozemskem Assnu čakata še VN Mehike in VN ZDA. Predvsem je bil nastop na tej dirki pomemben zato, ker je podlaga v mehiškem Leonu na las podobna podlagi na stezi v Šentvidu pri Stični.

Že po sobotnih mokrih in precej blatnih kvalifikacijah je bilo jasno, da mu konkurenca na evropskem prvenstvu ni dorasla. Tovarniški voznik Honde in super zvezdnik svetovnega prvenstva je namreč najbližjim konkurentom na kvalifikacijah na čas pobegnil za debelih pet sekund. Včeraj pa je v sončnem vremenu v obeh vožnjah vzel dirko resno in že od štarta ni dovolil nikakršnih presenečenj ter vodil vse do cilja. Večtisoč glava množica, ki je okupirala okolico steze, je Gajserja pozdravila z bučnim navijanjem.

Nekoliko v njegovisenci pa so bili dosežki ostalih slovenskih voznikov, ki kljub vsemu niso razočarali. Domači gledalci so stiskali pesti tudi za Boruta Koščaka, ki se je s to dirko in osvojenim trinajstim mestom na dirki za EP več kot dostojno poslovil od članske konkurence. In kot je napovedal, bo prehod med veterane izkoristil za priprave in nastop v naslednjem letu na veteranskem svetovnem prvenstvu. Tako bomo v sezoni 2016 na štartu svetovnega veteranskega prvenstva zraven Bogomirja Gajserja, Timovega očeta, videli tudi Koščaka.

Na dirki veteranov, ki se je odvila v spremljajočem programu, pa je domačine z zmago razveselil neuničljivi Alojz Fortuna. Dobre dosežke so domačim organizatorjem privozili tudi mladi vozniki v nižjih kategorijah. Od posavskih dirkačev sta na dirki nastopila tudi voznika AMD Brežice Matic Žitnik, ki je tokrat imel nekaj smole s svojim motorjem, ki ga je poškodoval ob padcu, in Luka Frigelj, ki je prav tako ob padcu v eni od voženj vseeno osvojil odlično peto mesto v razredu R3.

Ob bok dogajanju lahko omenimo še nekaj vrhunskih presežkov, ki si jih bo prizadevni organizator AMD Šentvid pri Stični zapomnil in vsekakor poskušal unovčiti v prihodnje. To je navdušenje nad stezo in organizacijo gosta iz Belgije v vlogi predsednika žirije Petra Gorisa. Posebej za Dolenjski list je dejal, da je navdušen nad pripravo steze, delom domačih funkcionarjev in predvsem obiskom, ter neverjetno odlično medijsko pokritostjo dogodka. Sicer je dejal, da se zaveda, da so vsi mediji prišli predvsem zaradi Gajserja, a je kljub temu dejal, da je to odlična promocija motokrosa.

Finalna dirka EP je dala tudi skupnega zmagovalca in vse tri medalje so odšle na Češko. Vse rezultate si lahko ogledate na povezavi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava