košarka

2. Pokal: Cedevita, Igokea in Sunsi (ter Krka, seveda)

15.9.2015 | 11:25 | M. M.

Tudi letos bo pripravljalni turnir v ŠD Marof. (Foto: I. V., arhiv DL)

Tudi letos bo pripravljalni turnir v ŠD Marof. (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Tudi letos Novo mesto septembra ne bo prikrajšano za vrhunsko košarko. Moči sta, s podporo mestne občine Novo mesto, vnovič združila novomeška Agencija za šport in Košarkarski klub Krka, ki organizirata že 2. Pokal Novega mesta. To bo predvidoma zadnji test za vse ekipe pred začetkom nove sezone, so sporočili organizatorji.

Turnir Novo mesto Cup bo letos na sporedu ta konec tedna. V spomin na košarkarske začetke v dvorani Marof, ki ravno letos praznuje 40 let od odprtja, bo prav ta legendarna dvorana gostitelj domačega kluba KK Krka, Helios Sunsev, Igokee iz Aleksandrovca in hrvaške Cedevite.

»Letošnji košarkarski turnir Novo mesto Cup 2015, ki ga organizira Agencija za šport Novo mesto ob dragoceni pomoči domačega košarkarskega kluba, je drugi mednarodni pripravljalni košarkarski turnir, upamo da v vrsti mnogih, ki bo obogatil že tako pestro septembrsko športno dogajanje v Novem mestu. Verjamem, da bodo turnir z zanimanjem spremljali številni privrženci košarke, ki jih je v Novem mestu nešteto, zato se nam gotovo obeta zanimiv in medijsko odmeven športen dogodek,« pa je pred tekmovanjem povedal Srečko Vovko, direktor Agencije za šport.

Lani se je naslova v Novem mestu veselila Union Olimpija, ki je v finalu s 86:60 odpravila Cibono, bron je pripadel Krki, ki je bila s 67:56 boljša od Šibenčanov. Za najkoristnejšega košarkarja je bil izbran Marko Marinović iz Olimpije.

Pripravljalni turnir Novo mesto Cup 2015 je za obiskovalce brezplačen. Prvi bodo na parket stopili košarkarji Cedevite in Helios Suns (tekma v petek ob 17.30), nato še domači krkaši in Igokea (v petek ob 20. uri). V soboto ob 17. uri bo tekma za tretje mesto in ob 19.30 finale.

Predstavitev ekip:

Šampionska sezona 2006/2007

KK Helios Suns deluje od leta 1949, klub prihaja iz Domžal, domače tekme igra v Dvorani Komunalnega centra. Klubu predseduje Aleš Klavžar, trener je Gašper Okorn. Najsvetlejše trenutke je klub beležil v sezoni 2006/07, ko je s trenerjem Memijem Bečirovičem postal državni in pokalni prvak. Pred letošnjo sezono je bil prav Helios pobudnik za ustanovitev nove lige Alpe Adria Cup. Ključni igralci nove ekipe so Jan Močnik, Đorđe Lelić, Hugh Robertson in Željko Zagorac.

Ćapin spet v Novo mesto

Igokea Aleksandrovac obstaja ob leta 1973, domače tekme pa igrajo v športni dvorani Laktaši. Gre za ekipo, ki v zadnjih letih prednjači v državnem in pokalnem prvenstvu BiH. Igokea se lahko pohvali s štirimi naslovi državnega in tremi naslovi pokalnega prvaka. Trener ekipe je Željko Lukajić, klub vodi Boris Spasojević. Po lanski sezoni je klub zapustilo devet igralcev, novinec v ekipi pa je tudi nekdanji košarkar Krke Aleksandar Ćapin, ki bo v novi sezoni vodil peterko ekipe Igokee.

Smodiš za 1. lovoriko

Najmlajša med udeleženkami turnirja je zagrebška Cedevita, ki pa se lahko pohvali z nastopi v Evroligi (tam bodo tudi letos), za nameček pa so Zagrebčani aktualni podprvaki regionalne lige. Zagrebčani so v minuli sezoni postali državni prvaki, to je bilo drugič v njihovi kratki zgodovini. Za sploh prvo lovoriko v članski konkurenci pa je poskrbel kar Novomeščan Matjaž Smodiš, ki je bil februarja 2012 v finalu hrvaškega pokala s 27 točkami najzaslužnejši za zmago nad Zagrebom s 74:72. Po odhodu dosedanjega trenerja Jasmina Repeše v Milano je glavni trener postal Veljko Mršič, predsednik kluba je Mladen Weber. Cedevito sta minulo poletje okrepila tudi Luka Žorić in Jacobb Pullen.

Spremembe v Krki

Četrti klub na tekmovanju so krkaši, klub pa deluje v Novem mestu od leta 1948. Danes mu predseduje Brane Kastelec, trener ekipe pa je postal Ivan Velić, ki je na Dolenjsko prišel iz Širokega Brijega. Tako kot Igokea je tudi Krka doživela remont ekipe, deveterica je zapustila klub. Novinci so Jure Lalić (v Krki je že igral), Žiga Dimec, Ive Ivanov, Igor Tratnik in Dušan Katnić.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava