posavje

V Brežicah in Črnomlju le sprejemna centra v šotoriščih

17.9.2015 | 14:00 | M. M., STA

O sprejemu in pomoči beguncev so danes govorili na novinarski konferenci v Brežicah. (Foto: J. A.)

O sprejemu in pomoči beguncev so danes govorili na novinarski konferenci v Brežicah. (Foto: J. A.)

Na travniku pri brežiški policijski postaji naj bi postavili šotorišče. (Foto: J. A.)

Na travniku pri brežiški policijski postaji naj bi postavili šotorišče. (Foto: J. A.)

Beguncem naj bi streho nad glavo nudili tudi v Dijaškem domu Črnomelj, so dejali na dopoldanski novinarski konferenci, kasneje pa sporočili, da bodo zatočišče enako kot v Brežicah nudili v začasnem šotorišču. (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

Beguncem naj bi streho nad glavo nudili tudi v Dijaškem domu Črnomelj, so dejali na dopoldanski novinarski konferenci, kasneje pa sporočili, da bodo zatočišče enako kot v Brežicah nudili v začasnem šotorišču. (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

Brežice, Črnomelj - Ministrstvo za notranje zadeve na območju naše regije načrtuje begunska sprejemna centra v Brežicah in Črnomlju. Oba bodo vzpostavili takoj, ko bo potrebno. Begunce naj bi od tam vozili v notranjost, tiste, ki za to ne bi izpolnjevali pogojev, pa naj bi najkasneje v 48 urah vrnili Hrvaški. Beguncev na slovenski meji še ne pričakujejo tako hitro.

Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci v Brežicah (popoldne bo še v Črnomlju) povedal, da v Brežicah kot možni vstopni točki oz. na železniškem mejnem prehodu Dobova ne predvidevajo kakšnih posebnih aktivnosti, saj nameravajo morebitne begunce od tam in pa z mejnega prehoda Obrežje voziti v bližnji sprejemni begunski center, kjer jih bodo ustrezno obravnavali in napotili dalje.

Ob stavbi brežiške policijske postaje nameravajo na približno 4000 do 5000 kvadratnih metrih zemljišča postaviti šotorišče, kjer bi lahko sprejeli 250 do 300 beguncev. Podobno nameravajo ravnati tudi v črnomaljskem sprejemnem centru v prostorih nekdanjega dijaškega doma, kjer pa pričakujejo manj beguncev kot v Brežicah.

Ob prihodu beguncev nameravajo na obeh omenjenih mejnih prehodih okrepiti policijske enote in nadzor, sicer pa Slovenija od Hrvaške, kamor naj bi danes prispelo več tisoč migrantov, pričakuje, da se bo držala obveznosti, ki jih ima kot članica EU, kar pomeni, da bi jih večina morala ostati tam, je pojasnil sekretar.

Pričakujejo tudi, da bo prihod beguncev potekal nadzorovano. V primeru, da bi jih na slovensko južno mejo, ki je sicer del nadzorovane evropske schengenske meje, dnevno prispelo več kot 500, pa nameravajo sprejemne postopke prilagoditi in begunce takoj po zdravniškem pregledu premestiti v notranjost države, je dodal.

Stanje z begunci, ki se stalno spreminja, bodo tudi sproti spremljali in se nanj ustrezno odzivali. Hkrati ne želijo pretiravati in bodo skušali zadeve urejati brez nepotrebnega vznemirjanja prebivalstva, je še povedal Šefic.

Po besedah generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so se pri reševanju begunske krize povezali z vsemi ustreznimi službami ter nevladnimi organizacijami in so že izdelali operativne načrte.

Včeraj so začeli preseljevati določena materialna sredstva iz državnih rezerv in oskrbeli postojnski begunski center. Danes oskrbujejo občini Podlehnik in Lendava, jutri bodo poskrbeli še za občini Gornja Radgona in Ilirska Bistrica. V priprave in na sprejem beguncev je od včeraj vključena tudi Slovenska vojska, je še pristavil But.

Novinarske konference se je udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je dejal, da občina v sprejem beguncev ni posebej vključena, saj je vso organizacijo in izvedbo prevzelo ministrstvo za obrambo. Po potrebi pa nameravajo kasneje sodelovati z določeni komunalnimi in drugimi uslugami.

Dopolnjena objava ob 21.30:

Tudi v črnomaljski občini nameravajo postaviti šotorišče

Ministrstvo za notranje zadeve namerava za sprejem in obravnavo morebitnih beguncev v Beli krajini postaviti šotorišče na območju občine Črnomelj. Beguncev namreč ne bodo sprejemali v nekdanjem črnomaljskem dijaškem domu, temveč nekje drugje na območju črnomaljske občine. Za mesto postavitve se bodo odločili glede na potek migracijskih tokov.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je po današnji novinarski konferenci v Črnomlju zanikala možnost, da bi sprejemni begunski center nastanili v nekdanjem dijaškem domu, kot je nekaj ur pred tem na novinarski konferenci v Brežicah povedal državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Ministrstvo ima bližje meji s Hrvaško na voljo tri možna mesta. Za t. i. mikrolokacijo pa se bodo odločili glede na potek migracijskih tokov. Kot je dodala županja, sicer meja s Hrvaško poteka po Kolpi, ki jo je ob nizkem vodostaju marsikje moč prebresti. Begunci pa lahko mejo legalno prestopijo na mednarodnem mejnem prehodu Vinica in na dveh maloobmejnih prehodih, Sodevci ter Žuniči.

Na območju sosednje metliške občine pa imajo poleg mednarodnega mejnega prehoda Metlika še drugi manjši maloobmejni prehod.

Črnomaljski sprejemni begunski center naj bi zmogel predvidoma približno 200 ljudi. Sicer pa v Črnomlju pričakujejo, da bo država storila, kar mora. Da se bo držala obljub in da bo policija poostrila obmejni nadzor ter uspela ob morebitnem številčnejšem prihodu beguncev stanje obvladati, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Na prihod beguncev se preventivno pripravljajo tudi v Mestni občini Novo mesto, kjer je župan Gregor Macedoni pred dnevi imenoval posebno občinsko koordinacijsko skupino, ki bo skrbela za njihov morebitni sprejem in drugo podporo. Skupino sestavljajo poveljnik civilne zaščite, novomeški podžupan Bojan Kekec, predstavnik gasilcev, poveljnik regijske civilne zaščite ter predstavniki škofijske Karitas, Rdečega križa in policije.

‹ nazaj

Komentarji (15)

17.9.2015 3 (3) (0)Oceniana 
Ko bi se zgledovali po Madžarih in na meji postavili žico........Mi smo zunanja meja EU ne moremo vse spustiti noter.Na Hrvaškem je vse v rasulu pa so pravli kako so pripravljeni.Eni še otrok ne pustijo v šolo.
17.9.2015 3 (3) (0)OceniJan 
V normalnih časih na Šengenski meji pregledajo za vsako šteko cigaret, sedaj bi pa kar nekontrolirano spustili skozi nekaj 1000 oseb, ki so iz preventive vsi že v Egejsko morje pometali dokumente, da jim ne bo možno slediti.
17.9.2015 4 (5) (1)Ocenicrnomaljc 
v Črnomlju v Dijaški dom? SO pri zdravi ti črnomaljski lokalni veljaki? Zakaj ne v Kanižarico, čimbližje županji?
17.9.2015 2 (2) (0)Ocenidajdam 
Zakaj pa ne v kasarno...?Saj so tam že bili begunci...Dijaški dom pa naj dajo brezplačno uporabit za razne ljubiteljske pevske zbore ker zdaj nimajo kje vadit...Pa folklora se tudi seli iz ene lokacije na drugo.tudi upokojenska folklora nima kje vadit.********
17.9.2015 2 (3) (1)OceniTamara 
Največje žrtve so tako kot vedno tudi pri tej begunski krizi ubogi otroci ki niso nič krivi in z katerimi vsi manipulirajo in jim velikokrat služijo kot krinka. To je žalostno in je treba na to mislit. Medtem ko so naši otroci na varnem, siti vsega...od hrane dalje ti ubogi otroci stradajo in spijo pod milim nebom
17.9.2015 1 (1) (0)Ocenimateja 
Zakaj ne postavijo sotorov? Dijaski dom! Kdo je to odobril????
17.9.2015Ocenidajdam 
LOKALNO....zakaj je moj komentar skrajšan?????
17.9.2015 5 (5) (0)Ocenilačni Franc 
Svet je ponorel!! Vojni dobičkarji cvetijo!! Eni in drugi proizvajajo orožje za pobijanje ljudi. V ozadju pa je pohlep, pohlep........... sramota za človeštvo. Sirski predsednik je lepo rekel preprečite vojno pa ne boste imeli beguncev. Merklova glavnim akterjem samo kima še njihov drek bi pojedla če bi ji rekli. Vemo kdo kuha vojne že desetletja pa naj oni vzamejo begunce. Drugače so pa begunci REVEŽI. Predatavljajte si da bi mi morali zapustiti domove in odditi neznano kam.
18.9.2015Oceniamnesty 
zelo lepo kontrolirate komentarje, brišete in ne objavljate, kar vam ne paše
18.9.2015Ocenitudi to bo minilo ...  
... vendar bo do tedaj, očitno, še zelo pestro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava