kolesarstvo

Gorazd Per 42. na SP; danes dirka članov

27.9.2015 | 07:00 | STA

Gorazd Per (Foto: Asja)

Gorazd Per (Foto: Asja)

Richmond - Na dirki mladincev na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v Richmondu sta do cilja prišla dva od štirih Slovencev. Na 21. mestu je po 129,6 kilometra končal Jaka Primožič, 42. je bil Gorazd Per. Svetovni prvak je postal Felix Gall. Primožič je za zmagovalcem zaostal za 39 sekund, Perov zaostanek je znašal 1:07 minute.

Preostala Slovenca Tadej Pogačar in Žiga Jerman dirke nista končala.

"Dirka je bila izredno zahtevna. Imeli smo še dež, drselo je, bilo je veliko padcev. Vse skupaj je šlo hitro. Prvih nekaj krogov sem se vozil večinoma v ozadju zaradi dveh padcev, na klancu se mi je odpel še pedal, zato sem moral loviti. V zadnjem krogu smo pod klancem ušli, vendar na klancu zaradi kock nisem imel dovolj moči, da bi šel z najboljšimi. Nekaj nas je odpadlo, šli smo skupaj do cilja. Lahko bi imel nekaj več sreče, vendar sem od sebe dal maksimum," je po dirki razmišljal Primožič.

"Danes ni bil moj dan, nisem imel sreče. Mogoče bi bil veliko bolj v ospredju s srečo, ampak tako je naneslo. V zadnjih dveh krogih, ko so se začeli dogajati odločilni napadi, bi štirje Slovenci, ki smo vsi zelo dobri, lahko bili zraven in iztržili rezultat. Z lovljenjem sem porabil preveč energije, to se je poznalo," pa je menil Per.

Koren, Kump in Pibernik pripravljeni na delo za druge

Slovenska članska moška reprezentanca vsaj v prvih napovedih pred nedeljsko cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Richmondu največ stavi na Grego Boleta, Luko Mezgeca in Boruta Božiča. Vendar bodo pred tem svoje delo morali opraviti vsi, v največji meri Kristijan Koren, Luka Pibernik in Marko Kump. Trojica je na to pripravljena.

"Tu smo šesterica najbolje pripravljenih kolesarjev. Smo kolesarji iz svetovne serije in Kump, ki je dokazal, da je res v izvrstni formi. Ne moremo reči, da bomo dirkali na eno karto. Sami se bomo morali pogovarjati. Tisti, ki bo imel največ moči v nogah, za tistega bomo na koncu delali," je uvodoma povedal Koren, ki je v nedeljo, prvi dan SP, s svojo ekipo Cannondale-Garmin na moštveni vožnji na čas osvojil 12. mesto. Čeprav v zadnjem mesecu ni veliko dirkal, ga to ne skrbi.

"Doma sem imel pravi trening, vsak dan sem vozil za motorjem. Nisem jaz tu, da bom naredil piko na i z rezultatom. Poizkusil bom vse fante pripeljati, da bodo oni na koncu iskali rezultat. Vsako leto mi je to znano, to je tudi moja naloga v klubu," je jasen eden najbolj cenjenih kolesarskih pomočnikov v svetovni karavani.

Svoje naloge se zaveda tudi v tej sezoni odlični Kump. Dolenjska puščica je nanizala 18 zmag, kar ga uvršča na drugo mesto na svetu, pred njim je le Norvežan Alexander Kristoff.

"Tukaj sem, da zadovoljim pričakovanja selektorja, da naredim nalogo, ki mi jo bo dal. To bom naredil. Trenutno sem dobro pripravljen. Na tej progi bo zelo pomembna ekipa. Največjo vlogo bo igral položaj v skupini. Za to ob sebi rabiš dobre kolesarje, ki ti pomagajo privarčevati z močmi. Dirka, kot je SP, je drugačna od tistih, ki sem jih letos vozil. Ne morem vedeti, kako se bom počutil po petih, šestih urah. Ne glede na to bom naredil, kar bo od mene zahteval selektor. To bo pomembno tudi pri ostalih fantih. Vemo, kdo lahko poseže po boljših rezultatih. Mislim, da smo tu prava ekipa, dobro se razumemo, imamo močan kolektiven duh," pravi Kump.

Najmlajši član ekipe Pibernik je letos osvojil majico državnega prvaka, dobro dirkal za Lampre-Merido, s katero je nastopil tudi na moštvenem kronometru na SP, v nedeljo pa se bo prelevil v enega od pomočnikov. Vlogo brez težav sprejema.

"Celotno sezono sem bil konstanten, kar sem si želel. To, da sem vpoklican v reprezentanco, je potrditev, da je temu res tako. Vesel sem vpoklica, upam, da bom svoje naloge izpolnil po najboljših močeh. Potrudil se bom. Zavedam se, da bo moja naloga, da v začetku dirke pomagam, da bodo naši kapetani potrošili čim manj moči, ostali v ospredju in v zaključku opravili svojo nalogo," je razložil Pibernik.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava