bela krajina

Zelena zastava tudi Srednji šoli Črnomelj

30.9.2015 | 09:25 | STA, M. M.

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Brdo pri Kranju, Črnomelj - Mednarodna konferenca koordinatorjev programa Ekošola v Sloveniji je v ponedeljek gostila 450 koordinatorjev, mentorjev in ravnateljev iz Slovenije in tujine. Na konferenci so že tradicionalno podelili zelene zastave za uspešen vstop v program. Prvič so pripravili tudi tržnico primerov dobrih praks s 25 ekovrtci in ekošolami.

Kot so sporočili iz programa Ekošola, sta mednarodno konferenco koordinatorjev programa Ekošola v Sloveniji z uvodnim nagovorom odprla minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je izpostavil pomen zavedanja o lokalni preskrbi s hrano, in nizozemski veleposlanik Bart Twaalfhoven. S tem se v letošnjem šolskem letu začenja sodelovanje slovenskih in nizozemskih ekošol, in sicer na temo vode.

Na konferenci so že tradicionalno podelili zelene zastave ustanovam, ki so prvič uspešno zaključile aktivnosti programa Ekošola po metodologiji sedmih korakov. Prejeli so jih Vrtec Gorišnica, Osnovna šola Glazija, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta ter Srednja šola Črnomelj.

Z novim šolskim letom se slovenski program Ekošola tudi pridružuje 22 državam po svetu, ki izvajajo mednarodni projekt LEAF (Learn About Forests) - Učenje o gozdovih. Predstavila ga je Rachel Boyle, direktorica tega mednarodnega programa.

Prvič so na konferenci organizirali tudi tržnico primerov dobrih praks, na kateri se je predstavilo kar 25 ekovrtcev in ekošol. Tržnica je bila namenjena predstavitvi aktivnosti in izdelkov ter izmenjavi izkušenj v projektih, kjer so obravnavali različne teme, kot so življenje čebel, sadovnjak, gozd, vrtovi, voda, odpadki in energija.

Mednarodni program Ekošola je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki spodbuja sistematično izvajanje okoljskih vsebin in udejanjanje načel trajnostnega razvoja v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah.

V Sloveniji je v ta program vključenih več kot 700 vzgojnih in izobraževalnih ustanov (vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, dijaških domov ter fakultet), v katerih v vsakodnevnih aktivnostih sodeluje več kot 132.000 otrok in mladih ter 8600 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava