dolenjska

Okoli 500 novomeških Romov prijavljenih na dveh naslovih

1.10.2015 | 07:45 | Besedilo in foto: J. A.

Bogdan Miklič in Dušica Balažek

Bogdan Miklič in Dušica Balažek

Robert Zupančič in Tomaž Slak s PU Novo mesto ter Mihelca Lakner in Zdenka Bajuk z UE Novo mesto

Robert Zupančič in Tomaž Slak s PU Novo mesto ter Mihelca Lakner in Zdenka Bajuk z UE Novo mesto

Novo mesto - Zveza Romov za Dolenjsko je včeraj pripravila okroglo mizo, na kateri so se pogovarjali o težavah, ki jih imajo Romi s prijavo stalnega prebivališča, del razprave pa je bil namenjen tudi razpravi o kriminalu med romsko populacijo in delu policije.

Kot je povedal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, ugotavljajo, da ima več kot 500 Romov (seštevek števil, ki sta jih na dogodku povedala predstavnika centra za socialno delo in upravne enote je bil za okoli 100 nižji) stalno bivališče prijavljeno na naslovu Brezje 12 (tam je ena od romskih hiš) in Resllova 7b, kjer ima sedež novomeški center za socialno delo, saj ga drugje ne morejo dobiti. Miklič je dejal, da je ena od možnih rešitev dodelitev začasnih hišnih številk, ki jih v postopku lahko dodeli geodetska uprava, o čemer je govoril tudi Izidor Jerala z novomeške občine. Slednji je izpostavil tudi pogoj za to rešitev - urejeno lastništvo hiše in privolitev lastnika zemljišča.

Kasneje je razprava tekla tudi o tem, da je v primeru Žabjaka problem kompleksnejši, da bi ga bilo treba rešiti dolgoročno, na kar se po besedah Janeza Doltarja z Mestne občine Novo mesto v lokalni skupnosti tudi pripravljajo. Ob tem je predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec omenil, da je njihova iniciativa o možni ureditvi Žabjaka seznanila že štiri vlade, pa se še nič ni premaknilo.

Mihelca Lakner z novomeške upravne enote je rekla, da imajo podobne težave s prijavami stalnega bivališča tudi v drugih dolenjskih občinah, direktor Centra za socialno delo Novo mesto Alojz Simončič pa je dodal, da gre za stvari, ki imajo že zelo dolgo brado.

V drugem delu okrogle mize je Zveza Romov za Dolensko kritično ocenila delo policije, češ da ne naredi vsega, kar bi lahko, a je ta očitek Robert Zupančič s PU Novo mesto zavrnil in odgovoril, da delajo strokovno in v skladu z zakonodajo, dodal je, da več aktivnosti pričakujejo tudi od Zveze Romov, ki bi lahko organizirala različne delavnice, na katerih bi sodelovali tudi drugi občani, postavila stojnice v naseljih in tako prispevala k sožitju med Romi samimi in ostalo družbo.

‹ nazaj

Galerija (5)

okrogla miza023
okrogla miza024
okrogla miza027
okrogla miza031
okrogla miza033

Komentarji (8)

1.10.2015 13 (13) (0)OceniJan 
A za njih veljajo kakšni posebni zakoni? Naj si na legalno kupljeni zemlji legalno zgradijo hišo in bodo imeli hišno številko in naslov. Če pa ni denarja za nakup, se gre lahko tako kot pri ostalih državljanih v najemniško razmerje, kjer pa zopet lahko prijavijo stalno prebivališče. Ne vem zakaj je vedno potrebno nekaj posebnega za njih zahtevat.
2.10.2015 9 (9) (0)OceniNande 
Brez urejenega lastništva zemljišča ne sme biti nobenih začasnih rešitev kot je npr. dodelitev začasnih hišnih številk. To bi samo pomenilo legalizacijo kraje in uzurpacijo tuje lastnine. Kdor želi podeliti začasne hišne številke naj Romom odstopi svoj vrt kamor bodo postavili barako z začasno hišno številko ali pa naj jim odstopi mesto v stanovanju ali hiši, da bodo imeli prijavljeno stalno bivališče.
2.10.2015 9 (9) (0)OceniMatej 
Število odstopa za okoli 100. A to pomeni da izplačujejo za okoli 100 več socialnih pomoči? Kaj pa če bi tem ljudem ponudili kakšno javno delo npr. košnjo trave na javnih površinah, urejanje zelenic, grabljenje listja, odstranjevanje ambrozije,...? Včasih so Romi nabirali gozdne sadeže, zbirali staro železo, brusili nože,... Danes se pa nič več ne izplača še posebej ne pošteno delati. Večina je brezposelnih kljub temu pa se nekateri vozijo v avtih za 100.000 EUR.
2.10.2015 2 (2) (0)Oceninovomeščan 
Tudi s priseljenci iz Kosova podobna težava. Če jih je pa toliko že na enem naslovu pote ne eni ne drugi ne potrebujejo tako visoki socialnih pomoči /5 članov okrog 1600 eur neto/, saj se položnice in ostali stroški delijo na število prijavljenih:-)
2.10.2015–1 (0) (1)OceniJure 
@ Matej avto za 100 000 eur!!! Si jedel divje gobe mogoče?
3.10.2015 3 (3) (0)Oceniggg 
@Jure, ja je problem, če poznaš samo cene Dacie in Renojčka :-), pa še teh iz druge roke....
3.10.2015Ocenipatriot 
500 na enem naslovu. To bi krški Kostak zaračunal komunale :-)
8.10.2015 2 (2) (0)OceniInšpektorja sprašujem 
Kako je z gradbenimi dovoljenji ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava