posavje

V brežiški občini vsak peti občan star 65 in več let

1.10.2015 | 10:30 | M. Ž.

Udeleženci aktivnosti projekta Šport ZA zdravo starost (Foto: Občina Brežice)

Udeleženci aktivnosti projekta Šport ZA zdravo starost (Foto: Občina Brežice)

Brežice - V Evropi se prebivalstvo stara, podobno sliko starostne strukture prebivalcev kaže tudi Slovenija, ki ima skoraj 18 odstotkov prebivalcev starih 65 in več let. Odstotek starejših je v občini Brežice še nekoliko višji, starostno mejo 65 in več let dosega že vsak peti občan. Ker se občina zaveda pomena kakovosti življenja v zrelih letih, poleg z zakonodajo določenimi nalogami za starejše namenja dodaten denar in preko t.im. nadstandardnih programov izboljšuje kakovost življenja starejših občanov. Ti programi so računalniško opismenjevanje starejših Migam za računalnikom, brezplačne vadbe projekta Šport ZA zdravo starost in projekt Starejši za starejše, so sporočili iz brežiške občine.

Tečajniki programa Migan za računalnikom (Foto: Občina Brežice)

Tečajniki programa Migan za računalnikom (Foto: Občina Brežice)

»Redna skrb za starejšo populacijo vključuje programe pomoči socialnega varstva in sofinanciranje preventivnih programov društev s področja zdravja. Občina preko sofinanciranja programov javnih del omogoča programe Družabništva in spremljanja v Domu upokojencev Brežice in Splošni bolnišnici Brežice, preko javnih razpisov namenja sredstva še za delovanje društev upokojencev, izgnancev, kulturnih društev in vseh ostalih, ki v svojih vrstah združujejo starostnike,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Nadstandardni programi

Med nadstandardni programi je zelo priljubljeno računalniško opismenjevanje. Od leta 2012 do 2015 so izvedli kar 48 začetnih in 8 nadaljevalnih tečajev za 549 oseb, večinoma upokojencev, med temi sta dva najstarejša tečajnika štela 82 let. Z evropskim projektom Šport ZA zdravo starost je občina omogočila brezplačno vadbo od poletja do jeseni z usposobljenimi vaditelji, ki so vaje prilagodili starejšim, katerim je bil namenjen tudi petdnevni turistično-športni oddih, so pojasnili na občini.

Vadbe v sklopu projekta Šport za zdravo starost (Foto: Občina Brežice)

Vadbe v sklopu projekta Šport za zdravo starost (Foto: Občina Brežice)

V Brežicah podpirajo tudi projekt Starejši za višjo kakovost življenja doma Zveze društev upokojencev, poznanim pod imenom Starejši za starejše, ki ga na območju občine Brežice izvajajo društva upokojencev Brežice, Dobova Kapele in Bizeljsko. Program povezuje 56 aktivnih prostovoljk, ki so lani vključile 2.989 starejših, kar predstavlja 74,5 odst. vseh starejših od 69. leta, in opravile 2.043 obiskov na terenu.

Ob današnjem dnevu starejših bo podrobneje izvajanje projekta Starejši za starejše na srečanju prostovoljcev, ki ga organizira brežiška občina, županu Ivanu Molanu predstavila regijska koordinatorka projekta Ida Križanec, so se zapisali v sporočilu za javnost.

Zvočni zapisi

Župan občine Brežice Ivan Molan o programih za starejše

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava