bela krajina

Belokranjska krava je imela atipično obliko BSE

2.10.2015 | 11:15 | J. A.

Ilustrativna fotografija (Foto: Lokalno.si)

Ilustrativna fotografija (Foto: Lokalno.si)

Novo mesto - Krava, ki je poginila na kmetiji v bližini Adlešičev, je imela atipično obliko bolezni norih krav,  so ugotovili v britanskem referenčnem laboratoriju. Ta oblika bolezni je še malo raziskana, jasno je le, da se pojavlja sem ter tja pri kakšni živali, razpršena pa je po več celinah, poroča Dnevnik.

Dvanajst let stara krava, ki je pred slabim mesecem poginila na eni od kmetij v bližini Adlešičev v Beli krajini, ni imela klasične, ampak atipično obliko bovine spongiformne encefalopatije (BSE) oziroma bolezni norih krav. To pomeni, da se ni okužila z mesno-kostno moko, ki je zaradi množičnega izbruha BSE po vsej Evropi v prehrani rejnih živali prepovedana že od leta 2001. Teoretično bi bilo sicer mogoče, da so jo kje še uporabljali tudi po tem letu.

Za zdaj so znanstveniki dognali zgolj to, da se atipična BSE pojavlja le sem in tja pri kakšni živali, razpršena pa je po več državah, tudi na več celinah. Posamične primere so tako poleg Romunije doslej odkrili v ZDA, Braziliji, Nizozemski, Poljski, Švici, Španiji, Franciji in Nemčiji, letos tudi na Norveškem in v Sloveniji, še piše Dnevnik.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava