novice

Začenja se jesenska akcija cepljenja lisic

2.10.2015 | 14:20

Slika vabe. (Foto: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Slika vabe. (Foto: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Ljubljana - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes začela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini, trajala bo predvidoma do 20. novembra. Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to nevarno boleznijo. "S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni," je sporočil Matjaž Emeršič iz omenjene uprave.

Polaganje vab z višine 300 metrov bodo izvajali na celotnem ozemlju države, za kar bodo uporabili več letališča, med njimi tudi novomeškega.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali v smeti.

V primeru, da vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom.

Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi. V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.


J. A.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava