dolenjska

Shod v podporo kmetom tudi v Novem mestu

3.10.2015 | 07:45 | J. A.

Foto: T.J.G., arhiv DL

Foto: T.J.G., arhiv DL

Novo mesto, Ljubljana - Upravni odbor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je včeraj sklenil, da bo KGZS organizirala shod slovenskih kmetov, na katerem bodo opozorili na vse večje težave v kmetijstvu in na posledice, ki jih ima to na gospodarstvo, razvoj podeželja in celotno družbo. Na ta način želijo kmetje opozoriti slovensko javnost na neskladna razmerja v verigi preskrbe s hrano, na spoštovanje sledljivosti do prodajne police in na težave zaradi prevelike liberalizacije trga, so sporočili s KGZS.

Vseslovenski shod kmetov bo prihodnjo soboto, 17. oktobra, ob 10. uri v osmih večjih mestih po vsej Sloveniji, tudi v Novem mestu. Tam bodo kmetje predstavili tudi nekaj zahtev, predvsem pa želijo dobiti podporo s strani celotne javnosti pri svojih prizadevanjih.

"KGZS se v imenu kmetov zavzema za to, da lahko potrošnik izbere domače izdelke sledljivega slovenskega porekla, da se priznajo dejanski stroški zagotavljanja visokih standardov EU pri pridelavi hrane in da se s kmetijstvom ohranjajo delovna mesta ter poseljenost slovenskega podeželja. Ena od rešitev bi bila tudi ustrezna razmerja cen v verigi preskrbe s hrano. Ne nazadnje pa s spodbujanjem kmetijstva ohranjamo kmetijska zemljišča za kasnejše rodove in s tem zagotavljamo prehransko neodvisnost Slovenije," pravijo na KGZS in dodajajo, da se na ta način pridružujejo podobnim shodom, ki so jih pripravile nevladne kmetijske organizacije drugod po Evropi.

‹ nazaj

Komentarji (45)

3.10.2015 1 (1) (0)Ocenikje ste bili prej 
Kje ste bili prej,ko je imela SLS ministrstva v svoji oblasti ? Takrat so se pisali zakoni,ki vas menda zdaj tepejo ? KGZS je pa menda podružnica SLS-a ? Dvolično obnašanje in pripravljanje na volitve ?
3.10.2015 3 (3) (0)OceniKar je res, je res 
Današnje slovensko kmetijstvo temelji na peščici velikih kmetij. Male kmetije je slovenska kmetijska politika takorekoč že popolnoma uničila. In prav male kmetije so bile tiste, ki so zagotavljale obdelovanje manjših kmetijskih površin, za katere se veliki kmetje sploh ne zmenijo! Prav tako je bebavo trditi, da so velike kmetije zagotovilo za delovna mesta in poseljenost podeželja! Pa cene produktov slovenskih kmetij? Vse prej kot konkurenčne!Žal!! Obuboženemu narodu je vseeno, kdo je pridelal krompir ali na kakšen način. Jim je vseeno ali je pridelan na Poljskem ali na Gorenjskem. Poljski je verjetno še manj zastrupljen s škropivi, kot slovenski! Odloča pa itak cena! Prehranske neodvisnosti pa slovensko kmetijstvo še nikoli ni zagotavljalo, je ne zagotavlja in je nikoli ne bo!Kljub temu, da smo davkoplačevalci v te velike kmetije zmetali na kupe nepovratnih sredstev. Nedolgo sem poslušal jamranje velikega kmeta. Takole nekako - Slovenci bi morali najprej pokupiti naše pridelke, šele nato tuje. Prav , sem dejal, ko bo cena tvojega proizvoda konkurenčna ceni uvoženega. Pa je odgovoril, češ, moj je več vreden, ker je slovenski. Pa je res?
3.10.2015Ocenijanko 
SDjev minister Židan za slovensko podeželje in kmetijstvo v dveh mandatih ni storil nič konretnega, v bistvu je še otežil položaj slovenskega podeželja in slovenskega kmeta.Je res, minister Židan zelo lepo in všečno govori, ampak od "sajenja rožic (leporečja)" se ne da živeti......
3.10.2015OceniKar je res, je pač res .. 
@ janko - začetek propada slovenskega kmetijstva sodi v čas davno pred ministrovanji Židana. Kaj je za to panogo postoril recimo Podobnik? Kaj je botrovalo prodaji slovenskih mlekarn?Kaj prodaji Fructala, Droge, skratka živilsko-predelovalne industrije? Kaj sploh je še slovensko? Tuji lastniki surovine kupujejo pač od tistega, ki je cenejši, konkurenejši. In to zihr ni slovenski kmet! Pa še slabše bo. S prodajo Mercatorja in predelovalne industrije se bo na prodajnih policah delež slovenskih proizvajalcev močno skrčil. Torej problemi slov. kmetijstva so mnogo širši in zapleteni kot se morda komu dozdeva! In za to ni kriv izključno Židan, saj je kmetijstko ministrstvo večinoma obvladovala propadla SLS !Nobena vlada ali njen minister pa kmetijstva ni spoznal kot strateško najbolj pomembne panoge gospodarstva !
3.10.2015 2 (4) (2)OceniLapatar 
Tile naši kmetje so eni velki lenuhi. Živeli bi samo od subvencij, oskrba Slavonije je samo še 23%, traktorje ima vsaka kmetija z tremi ha zemlje najmanj tri, hiše so pa podobne vilam. So pravi paraziti, ki živijo na račun delavskega razreda. Hoteli so Evropo, pa samostojnost...konkurence pa ne. Bili bi radi priviligirani in nič drugega. Naj jim bog pomaga in lokalni župnik z manj toč, suše in pozebe.
3.10.2015 1 (1) (0)OceniRunkel 
V Jugoslaviji so kmetje pridelali okoli 70% hrane, dopoldne so bili v IMV, popoldne pa na njivi.Sedaj bi sedeli pred računalnikom, gledali porniče z živalmi in ćakali subvencije kot je omenil Lopatar. K maši se vozijo z John Deer traktorji, ki koštajo sto jurjev, okol hiše pa bazeni, čeprav nobeden ne zna plavat. Marš, lahkokruharji! Pa še protestiral bi radi.
3.10.2015OceniTršlikar Frence 
Jez bi jim že dal "venti otto" !Kedaj bodo pa protestiral, ko so pa cel dan v kafičih in samo gledalo je bi se dalo kaj pajsniti ali preprodati. Sami lopovi, ki prodajajo damačo hrano pol se pa ugotovi da je to uvoz iz Italije ali Danske. Arest za te goljufe bi bil pravi penicilin.
3.10.2015 2 (2) (0)Oceninezaposlen 
Današnji kmet mora imeti zemljo in to čim več,za pobiranje subvencij. Mora pa biti računalniško pismen, da sledi vse razpise, za kaj in kdaj bodo subvencije da ne zamudi prijave.Če slučajno, kaj obdela, da samo tisto,kar doseže stroj, na roke nič. Večina jih je tudi zaposlenih. Vsi, ki prejemajo subvencije, pomeni, da so kmeti, bi morali sprostiti delovna mesta.
3.10.2015OceniJan 
Na žalost je pri nas kmet še vedno slabšalnica. In to je posledica 50 let prejšnje oblasti, ko je bil poklic -kmet- vedno slabšalnica. Če nisi delal v fabrki, si bil kmet in s tem manjvreden. Slovenskim ovcam se je to vcepilo v podzavest in to je rezultat.
3.10.2015OceniKar je res, je res 
Jan tudi med tistimi petdesetimi leti so bili kmetje - gospoda! Se spomnim, da je 100kg težek prašiček pri kmetu stal celo plačko delavca z višjo strokovno izobrazbo. Litrček Cvička pa je bil vsaj petkrat dražji kot danes. Nič niso bili reveži! Tako kot danes so imeli bonitete, subvencije, nepovratna sredstva .., svoje proizvode pa tržili po svoje. K temu pa je izdatno pripomogla kmetijska politika " gnile Juge", ki je preferirala produkte domačega kmetijstva in močno omejevala uvoz! Sedaj pa vlada kapitalizem in temu je mar samo za dobiček! Kmetje sicer še vedno zelo dobro živijo, a le še redki so tako " pocrkljani", kot so bili v socializmu!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava