posavje

Mednarodni železniški promet s Hrvaško znova sproščen

5.10.2015 | 12:05 | STA, M. M.

Slovenske železnice so zaradi begunskega vala promet oz. vlak v Dobovi ustavile 17. septembra po navodilu državnih organov (Foto: M. L., arhiv DL).

Slovenske železnice so zaradi begunskega vala promet oz. vlak v Dobovi ustavile 17. septembra po navodilu državnih organov (Foto: M. L., arhiv DL).

Ljubljana - Mednarodni železniški potniški promet s Hrvaško, ki so ga ustavili zaradi begunskega vala, je znova sproščen, sporočajo na spletni strani Slovenskih železnic. Zaporo bodo znova uvedli, če bo to potrebno.

Slovenske železnice so promet ustavile 17. septembra po navodilu državnih organov zaradi begunskega vala. Zaustavitev je prinesla dodatne stroške, ki so jih na železnicah do konca septembra ocenili na skoraj 250.000 evrov.

Ostojić: Hrvaška in Slovenija imata dogovor

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je včeraj ponovil, da obstaja operativni dogovor med Hrvaško in Slovenijo o skupnem preusmerjanju beguncev proti Avstriji in Nemčiji, če bi Madžarska zaprla mejo s Hrvaško. Do danes zjutraj je na Hrvaško prišlo več kot 114.000 beguncev, večino so prepeljali proti Madžarski.

Hrvaški mediji so konec tedna ugibali, da bi Madžarska lahko zaprla svojo mejo proti Hrvaški, ker bo dokončala postavitev ograje, a se to doslej ni zgodilo.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za oddajo Nedjeljom u 2 na hrvaški televiziji dejal, da obstajajo "druga vrata" proti EU, če bo Madžarska zaprla svojo mejo.

"Na operativni ravni obstaja dogovor s slovenskimi kolegi. Seveda, razumni ljudje vedo, da je bolje ljudi prevažati organizirano, kot da bi oni sami poskušali iskati svojo pot naprej," je Ostojić odgovoril na vprašanje, ali so ta "druga vrata" Slovenija.

Kot je pojasnil, prihodnje poteze niso odvisne ne od Hrvaške, Slovenije in Madžarske niti od Avstrije temveč predvsem od Nemčije.

Poudaril je, da nobena žica ali ograja ne more ustaviti begunskega vala. "Edina rešitev, ki bi bila učinkovita v tem primeru, bi bilo streljanje na te ljudi, a ne vem, kdo bi se lahko odločil za kaj takega," je še dejal Ostojić.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava