posavje

V Brežicah nasprotujejo predlaganim spremembam

5.10.2015 | 14:10 | STA, M. M.

Župan Ivan Molan je zgrožen "nad enostranskim dejanjem države". (Foto: A. K., arhiv DL)

Župan Ivan Molan je zgrožen "nad enostranskim dejanjem države". (Foto: A. K., arhiv DL)

Brežice - V Brežicah nasprotujejo vladnemu predlogu sprememb zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save in predlagani dopolnitvi zakona o varstvu okolja, ki ju je vlada potrdila septembra. Na brežiški občini trdijo, da so spremembe, ki prinašajo nižjo koncesnino in odložitev gradnje protipoplavne zaščite, škodljive.

Z brežiške občine so danes sporočili, da navedena predloga pomembno vplivata na zmanjševanje kakovosti bivanja občanov. Sprememba in dopolnitev namreč predvidevata časovni zamik pri ureditvi protipoplavne zaščite za Krško vas in Velike Malence ter zmanjšujeta sredstva za koncesnino, ki bi jih v Brežicah vložili v lokalno infrastrukturo.

Kot še ocenjujejo v Brežicah, želi država enostransko spremeniti pogoje, na podlagi katerih sta občina Brežice in tamkajšnji občinski svet pristala na prostorsko umestitev objektov državnega pomena.

Brežiški župan Ivan Molan je dodal, da so zgroženi nad enostranskim dejanjem države, ki želi po njegovem mnenju samovoljno s spremembami zakonov spremeniti pred leti sklenjene dogovore. Ob prostorskem umeščanju hidroelektrarn je namreč država zakonodajno določila, da bo tri petine koncesnine prejemala sama, razliko pa občina, ki bo denar od koncesije vlagala v potrebno lokalno infrastrukturo.

Molan tudi ugotavlja, da iz novega predloga izhaja, da želi država koncesnino zdaj obdržati zase, hkrati pa s spremembo zakona o pogojih koncesije podaljšuje rok gradnje hidroelektrarne Brežice in tako tudi za dve leti podaljšuje gradnjo protipoplavne zaščite.

Občina Brežice je državnemu zboru in Skupnosti občin Slovenije poslala dopis, v katerem izraža zaskrbljenost nad državno samovoljno in nasprotuje sprejemu obeh zakonskih sprememb, so še sporočili iz Brežic.

Vlada je 25. septembra potrdila predlog novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save, ki za tri leta podaljšuje rok gradnje celotne verige hidroelektrarn in rok za pridobitev uporabnega dovoljenja. Novi rok izgradnje je do konca leta 2019, za pridobitev uporabnega dovoljenja pa do konca leta 2020.

Pravna podlaga za določitev novih rokov za izgradnjo in pridobitev uporabnega dovoljenja je akcijski načrt za obnovljive vire energije do leta 2020, v katerem je glede na zaostanke pri gradnji verige hidroelektrarn na spodnji Savi že upoštevan zamik - ta predvideva izgradnjo hidroelektrarne Brežice letu 2018 in hidroelektrarne Mokrice leta 2019.

Med viri financiranja je dodana možnost financiranja infrastrukturnih objektov iz lastnih sredstev koncesionarja.

Zvočni zapisi

Ivan Molan: Brežičani ostro nasprotujemo spremembam okoli gradnje HE

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.10.2015Ocenidenis 
Kaj jim spet ni prav?? Manj bo šlo v privat žepe to jih boli. Zakaj pa HE Brestanica ni imeloa zaplete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava