gospodarstvo

Odločitev o Yaskawini novi tovarni robotov prihodnje leto

6.10.2015 | 17:00 | STA, M. M.

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Ribnica - Odločitev o gradnji Yaskawine nove evropske tovarne robotov, pri lokaciji katere se v japonski družbi poleg Slovenije odločajo še med Slovaško, Češko in Poljsko, ne bo znana letos, temveč v prvi polovici prihodnjega leta. V Yaskawi še izdelujejo študijo njene ekonomske upravičenosti in iščejo ustreznega dobavitelja livarskih izdelkov.

Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je povedal, da v okviru iskanja najboljšega kandidata - med temi je tudi ribniško podjetje - obiskujejo evropske livarne, ki bi lahko zagotovile izdelavo določenih robotskih delov.

Sam se bo novembra odpravil na Japonsko, kjer bo predstavil morebitne livarske dobavitelje. Odločitev, kje bodo gradili tovarno, pa bo znana predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, je dodal.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov. Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Yaskawa Slovenija je imela lani približno 4,7 milijona evrov prihodkov, Yaskawa Ristro pa približno 20,37 milijona evrov.

V Yaskawi Ristro so ob polletju, ki se je zanjo končalo avgusta, prodali za 15 milijonov evrov izdelkov in s tem načrte presegli za približno štiri milijone. Ob koncu poslovnega leta, ki se bo za družbo končalo konec februarja prihodnje leto, pa načrtujejo približno 24 milijonov evrov prihodka in približno enako raven dobička kot lani, torej okoli 1,1 milijona evrov.

Sicer pa je končni letni izid odvisen tudi od stanja v evropski avtomobilski industriji, ki jo pretresajo škandali glede goljufanju pri meritvah izpustov, vprašanje pa je tudi, kaj se bo zgodilo na Kitajskem. Vse navedeno se pri njihovih naročilih zdaj še ne pozna, tako da 24 ali 25 milijonov evrov prodaje ostaja uresničljivi cilj, je še ocenil Kosler.

Yaskawa Slovenija zaposluje šest ljudi. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne softverske storitve, pa 117. Lani so jih na novo zaposlili sedem in letos šest.

Japonska krovna družba je ribniško Yaskawo Ristro uvrstila med možna mesta za postavitev svoje nove evropske tovarne robotov. V projekt namerava vložiti več kot 20 milijonov evrov. Prinesla naj bi približno 150 novih delovnih mest, v tovarni pa bodo potrebovali približno 40 inženirjev. S poskusnim obratovanjem naj bi začela jeseni 2017, s serijsko proizvodnjo pa leta 2018.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava