gospodarstvo

Krka danes odprla novi obrat v Krškem, kmalu še Notol 2

6.10.2015 | 14:40 | STA, M. M.

Krkina naložba v Krškem je znašala 85 milijonov evrov. (Foto: R. Ž.)

Krkina naložba v Krškem je znašala 85 milijonov evrov. (Foto: R. Ž.)

Krško - Novomeška farmacevtska družba Krka je danes v Krškem odprla novi obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1. Z naložbo, vredno 85 milijonov evrov, si je zagotovila nove zmogljivosti za obvladovanje celotnega procesa od razvoja do proizvodnje surovin in končnih izdelkov. Širjenje obrata z 61 zaposlenimi so napovedali predvidoma leta 2020.

Marko Lampret, Jože Colarič, Marko Herga in Vinko Zupančič (z leve, foto: R. Ž.)

Marko Lampret, Jože Colarič, Marko Herga in Vinko Zupančič (z leve, foto: R. Ž.)

Predsednik Krkine uprave in generalni direktor Jože Colarič je na novinarski konferenci ob odprtju povedal, da obrat izdeluje učinkovine za vertikalno integrirana zdravila, ki predstavljajo več kot 70 odst. Krkinega prodajnega programa. Z novo naložbo pa tudi uresničujejo usmeritev v omenjeni poslovni model.

Obrat obsega nekaj več kot 5500 kvadratnih metrov, 32 reaktorjev, šest  centrifug, dva sušilnika s filtrom in šest vakuumskih sušilnikov.

Obrat obsega nekaj več kot 5500 kvadratnih metrov, 32 reaktorjev, šest centrifug, dva sušilnika s filtrom in šest vakuumskih sušilnikov.

Tega je hkrati označil za eno od ključnih strateških prednosti, ki podjetju omogočajo obvladovanje razvoja in proizvodnje izdelkov, vse od pridobivanja zdravilnih učinkovin do proizvodnje končnih oblik zdravil in njihove ponudbe.

Krka bo v Sintezi 1 zagotavljala optimalno proizvodnjo strateško pomembnih farmacevtskih učinkovin in s tem prispevala h konkurenčnosti in krepitvi svojega položaja na vseh svojih trgih, je dejal Colarič in napovedal, da nameravajo na svojem krškem zemljišču čez predvidoma štiri leta začeti graditi še nekoliko večji obrat.

Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je za november napovedal uradno odprtje Krkine največje  naložbe do zdaj, tj. 200 milijonov evrov vrednega Notola 2 v Novem  mestu. Naložbo je tudi označil za največjo v državi. (Foto: R. Ž.)

Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je za november napovedal uradno odprtje Krkine največje naložbe do zdaj, tj. 200 milijonov evrov vrednega Notola 2 v Novem mestu. Naložbo je tudi označil za največjo v državi. (Foto: R. Ž.)

Sicer pa lastna vertikalno integrirana proizvodnja večine ključnih zdravilnih učinkovin Krki omogoča načrtovanje in obvladovanje celotnega procesa ter zagotavlja kakovostne, učinkovite in varne zdravilne učinkovine.

Omogoča ji še, da na izbranih ključnih trgih prva ponudi generična zdravila in se hkrati hitro odziva na regulatorne spremembe, je še povedal Colarič.

Po besedah Krkinega tehničnega direktorja Marka Lampreta so krški kompleks začeli graditi leta 2012. Proizvodnjo v njegovem prvem modulu so pognali lani, letos poleti pa še v drugem.

Obrat obsega nekaj več kot 5500 kvadratnih metrov, 32 reaktorjev, šest centrifug, dva sušilnika s filtrom in šest vakuumskih sušilnikov. Njegovo varnost so zagotovili z ustreznimi tehničnimi rešitvami. Ves proces nadzirajo in upravljajo računalniško.

Ob proizvodnem obratu so zgradili vse infrastrukturne objekte, pomožni objekt s podpornimi sistemi za napajanje proizvodnje in pisarniške ter laboratorijske prostore. Uredili so tudi lastno pripravo vode. Energetsko oskrbo zagotavljajo z dvema parnima kotloma. V obratu je 61 zaposlenih, pretežno Posavcev, dobra polovica v proizvodnji in preostali v tehnični službi, je navedel Lampret.

Kot je opozoril vodja Krkine kemijske proizvodnje Marko Herga, obrat zagotavlja prilagodljivost proizvodnje, saj je prehod na nove izdelke možen razmeroma hitro. Omogoča maloserijsko proizvodnjo, pogojno pa tudi proizvodnjo velikih serij učinkovin in intermediatov.

Predsednik uprave Colarič je še dodal, da bo krško zemljišče, ki obsega 16,6 hektara, tudi v prihodnjih letih strateško območje za gradnjo Krkinih obratov kemijske proizvodnje. Med njegovimi prednostmi pa je poudaril relativno bližino matične družbe in avtocestno povezavo.

V skupini Krka so sicer v zadnjih desetih letih za naložbe namenili 1,2 milijarde evrov. Lani 174 milijonov, letos pa jim namenjajo 165 milijonov evrov. V skupini Krka poteka približno 20 naložbenih projektov, s katerimi bodo proizvodne zmogljivosti v prihodnjih letih okrepili za dobro tretjino. Obseg letne proizvodnje pa bodo s skoraj 13 milijard tablet in kapsul povečali na več kot 17 milijard.

V Krki pripravljajo 170 novih zdravil, Colarič pa je še za november napovedal uradno odprtje Krkine največje naložbe do zdaj, tj. 200 milijonov evrov vrednega Notola 2 v Novem mestu. Naložbo je tudi označil za največjo v državi.

‹ nazaj

Komentarji (20)

6.10.2015Ocenipero 
uf ja se hvali cole, tabletki tabletki....
6.10.2015 9 (9) (0)OceniBb 
In kako v tem famoznem podjetju dobiš službo? Kadarkoli jih kontaktiraš, vedno dobiš enak odgovor - trenutno ne potrebujemo. Pa bi delal karkoli! Samo delal bi rad za pošteno plačilo. Pa nimaš možnosti, nočejo te. Potem pa slišiš in bereš, da so spet zaposlili precejšnje število novih ljudi. Kako? Od kje, le pa dobiš ravno obratne informacije?? Večni misterij.
6.10.2015 1 (2) (1)OceniJanez 
Dobre plače, gradi se... Ja sposobni ni kaj. A vse to plačujejo revni in bolni ljudje. Pri zdravniku rečejo je kaj boljše? Ni ! No, če ni pa bomo napisali dvojno dozo kasneje še pa še................... Pa če škodijo bomo napisali še ene dodatne. Če bomo pojedli vsak dan eno pest zdravil se bo Krka še širila..
6.10.2015 3 (3) (0)Ocenivedeževalec 
Janez, čemu pa hodiš k zdravnikom, če je temu tako? Sej maš veliko ponudbo bio energetikov, čudodelnih zdravilcev in nenazadnje - lahko zmoliš dva očenaša in Bog te bo ozdravil vseh bolezni. Mogoče te celo predčasno sprejme k sebi ...
7.10.2015–2 (2) (4)OceniTrebnje 
Ta dolenjski šerif se sam hvali vendar so Krki šteti dnevi ker jo bodo večje farmacevtske firme pokopale. Glede zaposlitve je pa tako, da v tem podjetju dobiš službo samo če imaš veze. Tisti pa ki do bi službo pa kmalu odide saj so pogoji katastrofalni. Krka je kot gnilo jajce. Zunaj je vse ok se hvalijo notri je pa vse gnilo. Zadeve 100% preverjene,,,,
7.10.2015–1 (1) (2)OceniJan 
Daj trebnje ne govori o stvareh o katerih pojma nimaš. Tvoje ime že pove dovolj o stanju v tvoji glavi.
7.10.2015–3 (0) (3)OceniTrebnje 
In v tvoji podgurc zahojen...
7.10.2015 1 (1) (0)Ocenitone 
Trebanjci se imate itak za ljubljancane :)) Ne vem zakaj rinete k nam na pravo dolenjsko. :)
7.10.2015–4 (0) (4)OceniTrebnje 
Saj ne rinemo v to zahojeno podgursko mesto
7.10.2015 1 (1) (0)Ocenicrnomaljc 
to bi bilo lahko v Črnomlju oz Kanižarici, Okljuku. Hvala vam, črnomaljsko vodstvo, da tega ni, 60 delovnih mest zaenkrat. Bi blo preveč, ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava