novice

Furs poziva k plačilu davčnega dolga, sicer sledi izvršba

7.10.2015 | 19:40 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Finančna uprava RS (Furs) poziva davčne dolžnike, naj poravnajo obveznosti, saj se tako izognejo stroškom in drugim neprijetnostim davčne izvršbe. Stroški davčne izvršbe pogosto presegajo davčni dolg. Tako lahko zavezanec z dolgom deset evrov plača še stroške izvršbe, ki pa znašajo 25 evrov ali še več.

Na Fursu davčno izvršbo začnejo, če znesek davka po enem izvršilnem naslovu na dan zapadlosti presega 10 evrov, ali če skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presega 20 evrov.

Od 10 do 100 evrov dolga ima trenutno 71.713 dolžnikov, vsi skupaj pa so Fursu dolžni nekaj več kot 2,7 milijona evrov oz. v povprečju 38,40 evra vsak.

Stroške davčne izvršbe je dolžan plačati dolžnik in so sestavni del tega postopka, so pojasnili na Fursu. Ko davčni zavezanec prejme sklep o davčni izvršbi, mora plačati še njene stroške, ti pa znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oz. 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine.

Na Fursu zavezance opozarjajo tudi na opomin, če so ga prejeli. Z oktobrom se je plačevanje po opominu nekoliko poenostavilo, in sicer bo imel zavezanec možnost plačati vse obveznosti, ki pripadajo isti javnofinančni blagajni oz. imajo isti IBAN račun, z eno položnico. Pri tem načinu plačevanja zavezanec ne more več vplivati na vrstni red zapiranja terjatev, saj se zapirajo najprej najstarejše knjižene terjatve.

‹ nazaj

Komentarji (1)

8.10.2015OceniJoc 
Čudijo me takšni pozivi. Država bi več davkov pobrala, če bi zamenjala nekaj lastnih ključnih uradnikov. Nekateri imajo pač "dve levi" (ali je to zaradi genov, ali karakterja ali namenoma, ne vem) in so na FURS-u zgolj v službi. Plača je pa le, saj tako malo kakor lahko naredi, ga nihče ne more plačati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava