dolenjska

Klepet brez celofana - o beguncih

7.10.2015 | 17:25 | M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Novo mesto - Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v torek, 13. oktobra, ob 19. uri začenja s ciklom mesečnih klepetov z različnimi gosti o trenutno zelo aktualni temi – beguncih. Klepeti bodo potekali vsak drugi torek v mesecu v Hostlu Situla, namenjeni pa so vsem, ki se ne zadovoljijo zgolj s površnimi informacijami in laičnimi ocenami.

Kot so zapisali v DRPD, v času, ko so se na naših mejah znašli begunci, so medije in družbena omrežja preplavili prispevki, zapisi, mnenja in komentarji, ki so – utemeljeni na zelo pomanjkljivih in neverodostojnih podatkih – prispevali k neracionalnemu strahu javnosti pred begunci. Slovenija je v pričakovanju novega vala, zato je pravi trenutek za ogled širše slike. Z uglednimi gosti (akademiki, novinarji, aktivisti, analitiki, politiki) se bodo vsak mesec pogovarjali o različnih vidikih t. i. begunske krize, o njenih vzrokih in posledicah, predvsem pa o tem, kako ukrepati od današnjega trenutka naprej.

Na oktobrskem srečanju z naslovom Zakaj prihajajo, ki ga bo povezoval novinar Dolenjskega lista Igor Vidmar, bodo z raziskovalko Mirovnega inštituta dr. Veroniko Bajt in novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem naredili hiter pregled celotne zgodbe – pogledali bodo v zgodovino bližnjevzhodnega spora, osvetlili tamkajšnje današnje razmere in pojasnili razloge za množičen odhod civilnega prebivalstva, nato pa se osredinili na naloge, ki čakajo Evropo kot gostiteljico.

»Na naslednjih srečanjih bomo podrobneje analizirali posamezne elemente celotne zgodbe, kot so korenine konfliktov na Bližnjem Vzhodu, ali islam poznamo dovolj dobro, da se ga utemeljeno bojimo, zakaj begunce vidimo kot ekonomske migrante, ali res obstaja nevarnost, da se bo Evropa islamizirala, zakaj begunski kampi in azilni domovi niso prava rešitev in kakšne so alternative … Klepeti brez celofana so smiselno udejanjanje naloge, ki si jo je društvo zadalo ob svoji ustanovitvi leta 1992, ko je razvilo inovativen program pomoči beguncem, ki so leta 1992 v Novo mesto prišli s področja bivše Jugoslavije. Velik del takratnih naporov smo vlagali tudi v kakovostno ozaveščanje širše javnosti in to poslanstvo ohranili do danes,« ob tem poudarja koordinatorka projekta v DRPD Novo mesto Tina Cigler.

‹ nazaj

Komentarji (2)

8.10.2015 2 (2) (0)Ocenimax 
Nimam nič proti beguncem,vendar v tem navalu močno smrdi.Od islamizacije Evrope do zahrbtnih ameriških interesov,vse bo to Evropo drago stalo in posledice ne bodo prinesle nič dobrega.
8.10.2015 1 (1) (0)Oceniggg 
Procent beguncev med ekonomski migranti pa je kakšen :-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava