dolenjska

Dijaki blesteli v Bostonu: zlata medalja na iGEM!

8.10.2015 | 09:20 | M. M.

Lep pozdrav iz Bostona, kjer smo osvojili zlato medaljo in se uvrstili med pet najboljših srednješolskih projektov sveta! (Foto: FB stran slovenske dijaške ekipe)

Lep pozdrav iz Bostona, kjer smo osvojili zlato medaljo in se uvrstili med pet najboljših srednješolskih projektov sveta! (Foto: FB stran slovenske dijaške ekipe)

Novo mesto - Ekipa osmih slovenskih dijakov, med njimi sta tudi Domen Kulovec in Aleš Zupančič z novomeške gimnazije, je skupaj s svojimi mentorji s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Kemijskega inštituta pripravila projekt, s katerim je zastopala Slovenijo na največjem svetovnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM. Njihova zamisel o proizvodnji biogoriva iz organskih odpadkov, o čemer smo podrobneje poročali pred časom v tiskani izdaji Dolenjskega lista, je Sloveniji prinesla zlato medaljo in uvrstitev med pet najboljših srednješolskih projektov!

iGEM je najbolj ugledno svetovno mednarodno tekmovanje iz sintezne biologije, ki ga že tradicionalno organizira MIT, eden najpomembnejših raziskovalnih inštitutov na svetu. Na njem s svojimi raziskovalnimi projekti sodelujejo študentske in dijaške ekipe z vsega sveta, ki se v septembru že tradicionalno srečajo v Bostonu na velikem zborovanju, kjer podelijo nagrade najboljšim izmed njih. Srečanje je letos potekalo od 24. do 28. septembra, udeležilo pa se ga je 280 ekip z vsega sveta. Slovenska ekipa se je udeležila tekmovanja v kategoriji srednješolcev, v kateri je bilo 35 ekip, med njimi pa je naša ekipa osvojila zlato, so zapisali na spletnih straneh Kemijskega inštituta.

Na tekmovanju so ekipe študentov in dijakov z vsega sveta predstavile svoje projekte, ki se z uporabo sintezne biologije rešujejo problematike sodobne družbe s širokega spektra področij: medicine, energetike, okolja... Slovenski dijaki so se letos lotili problematike pomanjkanja goriv, ki jih imamo, kljub temu, da smo kot družba popolnoma odvisni od njih, po znanstvenih napovedih dovolj le še za nadaljnjih 40 let. Cilj slovenske ekipe je bil ustvariti bakterijo, ki proizvaja biobutanol, ki je po svoji kemijski zgradbi tako podoben bencinu, da bi ga lahko uporabljali v motorjih z notranjim zgorevanjem, kot jih poznamo dandanes, torej brez kakršnih koli modifikacij. Svoje delo so združili s projektom Laboratorija za okoljske vede in inženirstvo s Kemijskega inštituta, ki proizvaja biovodik iz organskih odpadkov. Pri tem kot sicer neuporaben stranski produkt nastane butanojska kislina, ki so jo naši dijaki uporabili kot substrat za proizvodnjo biobutanola. Njihov cilj je bil z uporabo sinteznobioloških postopkov ustvariti bakterijo, ki lahko iz butanojske kisline proizvaja biobutanol. V ta namen so hkrati razvili tudi optimiziran sistem bioreaktorjev, v katerih so pogoji za proizvodnjo biobutanola najbolj optimalni.

Pri projektu so poleg omenjenih dijakov novomeške gimnazije sodelovali še njihovi vrstniki iz šestih drugih slovenskih gimnazij. Dijaki so se na tekmovanje pod vodstvom mentorjev s FKKT in Kemijskega inštituta skupno pripravljali več kot leto dni, večino svojega raziskovalnega dela pa so opravili med letošnjimi poletnimi počitnicami. Sodnike so prepričali z obsežnostjo projekta in kakovostjo raziskovalnega dela, ki je njihovih besedah na več področjih presegala nivo srednješolcev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava