posavje

Plazovi: krajani pod Bohorjem in na Reštanju so si oddahnili

8.10.2015 | 10:35 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Senovo - Lansko septembrsko neurje je v občini Krško povzročilo številne težave. Med drugimi sta se sprožila tudi večja plaza na cesti Senovo – Bohor, pri odcepu za Jevšo, ter na Reštanju. Oba sta sanirana in zato so včeraj zadovoljni krajani pripravili krajšo slovesnost ob zaključku naložb.

Sanacija plazu pod Bohorjem je bila v finančnem smislu vredna okoli 60.000 evrov, plaz na Reštanju pa je bil še zahtevnejši, za sanacijo so tako odšteli okoli 130.000 evrov. Občina Krško je denar zagotovila iz proračunske rezerve.

Spomnimo, da so bili lani krajani pod Bohorjem kar nekaj časa odrezani od sveta, saj je plaz prekinil glavno prometno pot do Senovega. Podrlo je tudi številna drevesa. Promet je kasneje potekal na lastno odgovornost, sedaj pa je cestišče, zaradi zgrajenih opornih zidov, znova varno.

Plaz na Reštanju se je premikal že nekaj let prej, dokončno pa se je sprožil septembra lani. Po besedah predsednika KS Senovo Vlada Grahovca, gre za posledice minulega rudarjenja na tem območju. Na celem pobočju namreč teren plazi, v bližini obstaja možnost še enega plazu, zaradi katerega bi bile, po Grahovčevih besedah, lahko ogrožene tudi stanovanjske hiše.

Poleg omenjenih plazov trenutno teče tudi sanacija plazu v Venišah, občina ima letos iz proračunske rezerve namenjenih 274.000 evrov, za prvo polovico leta 2016 pa 157.000 evrov. Sredstva bodo namenjena še za sanacijo plazov in usadov na Libni, v Čelah, v Brezovici v Podbočju, za sanacijo brežine na cesti Pijavško – Ženje, pa tudi sanacijo plazu Sajovec.

Zvočni zapisi

O plazu na Bohorju predsednik Krajevne skupnosti Senovo Vlado Grahovac

O sanaciji plazov v občini župan Miran Stanko

‹ nazaj

Galerija (6)

PLAZ NA RESTANJU
PLAZ POD BOHORJEM 2
PLAZ POD BOHORJEM 3
PLAZ POD BOHORJEM 4
PLAZ POD BOHORJEM 5
PLAZ POD BOHORJEM

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava