kultura

Razstava, film in knjiga o razvoju novomeške pop glasbe

8.10.2015 | 13:00 | STA, M. M.

Mitja Sočič (Foto: I. V.)

Mitja Sočič (Foto: I. V.)

Novo mesto - V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu bodo drevi ob 18. uri prvič predvajali enourni dokumentarni film Novo mesto glasbe, dve uri kasneje pa bodo v mali dvorani Dolenjskega muzeja odprli še razstavo in predstavili knjigo o razvoju tamkajšnje popularne glasbe. Film, razstava in knjiga so avtorski projekt zgodovinarja Mitje Sočiča.

Sočič, diplomirani sociolog kulture in zgodovinar, ki je projekt pripravil kot zunanji sodelavec Dolenjskega muzeja, je povedal, da je razstavo Novo mesto glasbe zastavil kot prikaz razvoja popularne in predvsem rock glasbe od konca druge svetovne vojne dalje.

Pri svojem večletnem raziskovanju in zbiranju gradiva je zaznal njeno določeno lokalno obarvanost, hkrati pa jo je želel vpeti v širše slovensko in svetovno glasbeno dogajanje ter jo ovrednotiti s kulturološkega vidika.

Pri svojem delu se je oprl na časopisne članke in sicer redke druge vire. Pogovore z glasbenimi sopotniki je tudi filmsko zabeležil. Zbral je tudi vrsto plakatov, fotografij in video posnetkov ter drugih predmetov, povezanih z razvojem novomeške pop glasbe.

Kot so zapisali v Dolenjskem muzeju, novomeško glasbeno življenje, prepojeno z zgodovinskimi in lokalnimi pogoji oziroma značilnostmi produkcije, distribucije in potrošnje popularne glasbe, predstavlja majhen geografski prostor, ki pa je sestavni del večjega, a s precejšnjo zgodovinsko, simbolno in svojstveno glasbeno tradicijo, ki na globalnem glasbenem zemljevidu predstavlja svojevrstno novo mesto glasbe.

Razstava bo na ogled do 31. decembra.

‹ nazaj

Komentarji (2)

9.11.2015Ocenimitja  
čevlje sodi naj kopitar
10.11.2015OceniAha 
A kopitarji še obstajajo ? Samo vprašam .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava