mladi dopisnik

Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA

9.10.2015 | 10:50 | Ana Pirh, 7. b. ter Unesco tim, 
OŠ Frana Metelka Škocjan 

Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA
Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA
Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA
Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA
Na šoli obeležili 70. obletnico UNESCA

Škocjan - United nations educational, scientific and cultural organization oz. UNESCO je organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

Vse skupaj se je začelo 16. novembra leta 1945, ko se je na ustanovni konferenci v Parizu zbralo 37 držav, ki so soglašale, da je izobrazba zelo pomembna. Sklenili so, da mora organizacija biti moralno solidarna človeku. Idejo o organizaciji pa je razširil Nelson Rolihlahla Mandela, južnoafriški politik in državnik.

Organizacija UNESCO je začela delovati 4. septembra 1946. Njen prvotni namen pa je bil, da bi prispevali k miru in da bi pomagali socialno ogroženim družinam. Leta 1972 so sprejeli dogovor o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, leta 1984 in 1985 pa so zaradi nestrinjanja z organizacijo izstopile Združene države Amerike, Združeno kraljestvo in Singapur. Takrat je organizacija doživela finančno krizo in začela zmanjševati število zaposlenih, saj je bilo UNESCU večkrat očitano, da izvaja preveč birokracije. Združeno kraljestvo je nazaj k organizaciji pristopilo leta 1997, Združene države Amerike pa šele leta 2003.

Organizacija sponzorira različne svetovne projekte in je edina od sorodnih organizacij, ki se posebej zavzema za osnovno človekovo pravico do svobode govora in tiska. Od ustanovitve do danes je bilo ustanovljenih okoli 100 posvetovalnih odborov, mednarodnih komisij in medvladnih svetov, 4000 klubov, centrov in društev ter 7900 Unescovih šol v 176 državah. Sodeluje tudi s 335 nevladnimi organizacijami, ideje pa jim pomaga širiti približno 40 znanih osebnosti z vsega sveta.

UNESCO ASP mreža je nastala kot projektna mreža pridruženih šol leta 1953. Danes skupno ASP mrežo sestavlja približno 7900 predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih ustanov iz 176 držav, običajno jo poimenujemo kar pridružene UNESCO šole. Te šole so zavezane k spodbujanju in uresničevanju UNESCO načel, kar izvajajo preko projektov, s katerimi skušajo otroke in mladino čim bolje pripraviti na izzive vedno bolj kompleksnega in medsebojno odvisnega sveta.

Vrtci in šole, ki so pridružene UNESCO-vi ASP mreži delujejo v duhu kulture, miru, nenasilja, strpnosti, sodelovanja, sprejemanja drugačnosti, v poglobljeni skrbi za osebnostni razvoj vsakega posameznika in za ohranitev naravne in kulturne dediščine in temelji na štirih Delorsovih stebrih izobraževanja, ki omogočajo otrokom optimalen razvoj: »Učiti se, da bi vedeli!, Učiti se delati!, Naučiti se živeti skupaj! in Učiti se biti!« Unesco šole sodelujejo tudi med seboj v mednarodnih, nacionalnih in pilotskih projektih in so odprte za sodelovanje tudi z ostalimi šolami v Sloveniji in tujini.

26. septembra smo tako praznovali 70. obletnico ustanovitve UNESCO organizacije. Na naši šoli smo jo obeležili z razstavo v avli, ki so jo pripravili učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Unesco šola. Razstava je bila razdeljena v tri sklope. V prvem so bile predstavljene dejavnosti Unesca, v drugem dejavnosti ASP mreže šol in v tretjem Nelson Mandela, ustanovitelj organizacije. Svoj prispevek razstavi so dali tudi učenci interesne dejavnosti Unesco activitis, ki so pripravili predstavitev v angleškem jeziku.

V petek, 25. septembra, smo imeli radijsko oddajo, kjer smo namenili nekaj besed Unescovi 70. obletnici ter poslušali Unescovo himno. Organizacijo UNESCO so učencem Osnovne šole Frana Metelka Škocjan predstavili tudi učenci sedmih razredov, ki so se prilagodili posameznim starostnim stopnjam učencev naše šole. Učencem je bila predstavitev všeč in o UNESCU so izvedeli veliko novega.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava