dolenjska

Rotarijci odprli svoja vrata

9.10.2015 | 16:45 | M. Ž.

Z leve: član Rotary kluba Novo mesto kluba Dušan Peterkovič in predsednik kluba Andrej Košak na nedavnem dnevu odprtih vrat na gradu Otočec. (Foto: M. Ž.)

Z leve: član Rotary kluba Novo mesto kluba Dušan Peterkovič in predsednik kluba Andrej Košak na nedavnem dnevu odprtih vrat na gradu Otočec. (Foto: M. Ž.)

Novo mesto, Dolenjske Toplice - Rotary Slovenija v tednu od 5. do 11. oktobra pripravlja vseslovenski Dan odprtih vrat. Pridružili so se mu tudi novomeški in topliški rotarijci, prvi so v svoj klub na gradu Otočec povabili v ponedeljek, drugi v hotel Balnea v Dolenjskih Toplicah sinoči. Rotary klub je mednarodna, multikulturna in nestrankarska organizacija, ki temelji na načelih prijateljstva ljudi različnih poklicev in poslanstev, ki so predani humanitarni dejavnosti.

Rotary klub Novo mesto bo prihodnje leto praznoval dve desetletji delovanja in je deveti najstarejši od 45 klubov v Sloveniji, v njem je 31 članov, trenutno pa mu predseduje Andrej Košak. Vseskozi so zapisani humanitarnemu poslanstvu. Tako pomagajo družinam ob naravnih in drugih nesrečah, vsako leto pripravijo Miklavževo srečanje in obdaritev trojčkov in četverčkov, prireditev v Novem mestu in Šentjerneju ter dobrodelni turnir v golfu, štipendirajo nadarjene mlade kulturnike iz socialno ogroženih družin, omogočijo dvema otrokoma s spremstvom oddih v Handikampu na Debelem Rrtiču, letovanje od 10 do 15 otrokom na poletnem taboru na Soči, z donacijami pomagajo šolam in društvom, od vsega začetka so močno povezani z Društvom paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, skupaj z novomeškim Lions klubom pa pripravljajo Miklavžev dobrodelni bazar ter akcijo zbiranja oblačil, igrač in šolskih potrebščin.

Primož Mihelič, predsednik Rotary kluba Dolenjske Toplice (peti z leve) s večjim delom članov kluba sinoči v hotelu Balnea. (Foto: M. Ž.)

Primož Mihelič, predsednik Rotary kluba Dolenjske Toplice (peti z leve) s večjim delom članov kluba sinoči v hotelu Balnea. (Foto: M. Ž.)

Rotary klub Dolenjske Toplice je letos star deset let, ima 14 članov, vodi pa ga Primož Mihelič. Tudi pri njih je dobrodelnost ena osrednjih dejavnosti, rdeča nit pa je področje avtizma. Letos so s partnerji tako pripravili drugo kolesarjenje z namenom Kolesa sreče, zbrani denar pa v sodelovanju z Društvom Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma v celoti namenjajo pomoči družinam, ki živijo z avtizmom, da se bodo lahko udeležili usposabljanja v Združenih državah Amerike za izvajanje terapije po Son-Rise programu. Sicer pa so v teh desetih letih izpeljali kar nekaj uspešnih akcij in projektov, eden teh je Sonce prihodnosti, pri katerem sodelujejo z Jano Dular in društvom Ela, ki je v Malaviju postavilo izobraževalni center za otroke s posebnimi potrebami in učnimi težavami. Z donacijami pomagajo vrtcu in šolam ter ves čas skrbijo za socialno ogrožene, predvsem otroke. Tako vsako leto štipendirajo enega študenta in enega dijaka. Poleg Koles sreče bo tradicionalna prireditev postal še dobrodelni Valentinov koncert.

Rotarijsko miselnost negujejo tudi mladi, Rotary klub Dolenjske Toplice se lahko pohvali z ustanovitvijo kar dveh podmladkov - Rotaract in Interact kluba Novo mesto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava