bela krajina

Belokranjci gostili predstavnike Darsa na temo 3. razvojne osi

9.10.2015 | 19:15 | M. M.

Foto: občina Črnomelj

Foto: občina Črnomelj

Belokranjci gostili predstavnike Darsa na temo 3. razvojne osi

Črnomelj - Na temo načrtovanja in izgradnje tretje razvojne osi so belokranjski županji in župan v Črnomlju včeraj gostili predstavnike Darsa. Kot so ob tem sporočili iz črnomaljske občine, so že ob julijskem obisku ministra za infrastrukturo v Črnomlju dr. Peter Gašperšič dobili obljubo, da se bo priprava potrebne dokumentacije za gradnjo 1. dela (AC NM – Maline) južnega dela 3. razvojne osi izvajala hkrati, torej ob pripravi dokumentacije za odsek AC NM – Revoz. Povedal je še, da je bilo vodenje projekta z Direkcije za infrastrukturo predano na Dars, zato so se Belokranjci želeli sestati s predstavniki Darsa z željo, da ponovno opozorijo na pomembnost projekta za razvoj Bele krajine. »Državni prostorski načrt, 1. del, je v veljavi že tri leta, a zadeve bolj ali manj še vedno stojijo. Z vidika gospodarstva in razvoja regije je izgradnja te ceste s predorom čez Gorjance več kot nujno potrebna,« je ob tem spomnila črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Poleg nje sta bila na sestanku tudi semiška županja Polona Kambič in metliški župan Darko Zevnik.

Član Darsove uprave Franc Skok in direktor projektov Investicije Dars Janez Kušnik sta na včerajšnjem srečanju potrdila prenos projekta z DRSI na Dars predvsem zaradi lažjega financiranja, saj bo šlo za cestninsko cesto. Projekt je predviden v Operativnem programu – OP prometne infrastrukture, ki se pripravlja, potrebno pa ga je vključiti v zakon o državnem poroštvu za posojila. Slednji mora biti sprejet, da bodo projekti, ki so v OP v naslednjih letih, sploh lahko speljani.

Projekt je na 1. delu južnega dela 3. razvojne osi razdeljen na dve fazi: prva faza zajema odsek AC NM – Revoz, druga pa Revoz – Maline. naložba je ocenjena na okoli 360 milijonov evrov, od tega sto milijonov za prvo in 260 milijonov evrov za drugo fazo, so navedli v sporočilu za javnost.

»Bistven je sprejem operativnega programa, ki ga pripravlja ministrstvo za infrastrukturo, in nato sprejem poroštvenega zakona. Šele nato bomo lahko govorili o natančnih rokih za pripravo dokumentacije in dejansko gradnjo,« je ob tem zapisala Čemas Stjepanovičeva in dodala: »Belokranjski županji in župan opozarjamo na nujnost istočasne priprave dokumentacije za oba dela južnega dela 3. razvojne osi. Vemo, da so ti postopki dolgotrajni, zato je nujno, da se začnejo čim prej. Čakanje na zaključek I. faze AC NM – Revoz in šele nato začetek vseh postopkov za II. fazo Revoz – Maline je absolutno prepozno, zato se mora priprava dokumentacije voditi hkrati.«

‹ nazaj

Komentarji (12)

9.10.2015Ocenicrnomaljc 
ej, Mojca, res si naivna uradnica, celo na lokalni ravni skrbiš za svojo vlado; delaš škodo Črnomaljcem
9.10.2015Ocenise to 
O projektu Pokolpje in s tem povezanim denarjem za 3. razvojno os niste nič govorili? Program se izteče 2016, denar ostaja neporabljen, županja je predsednica sveta.
11.10.2015OceniKOALICIJA 
DESUS , SD in SMC SO PROTI TRETJI OSI
12.10.2015Ocenimol 
Mogoče bi pa mariborska nadškofija hotla financirat izgradnjo ceste
12.10.2015 1 (1) (0)OceniZELENI JURIJ 
mol mariborski škofiji so dale največ kredita drzavne banke NLB IN NKBM
12.10.2015Ocenixy 
kaj ima to veze s 3. razvojno osjo in tem, da je Čemasova predsednica sveta za Pokolpje, kjer je ves denar za infrastrukturo neizkoriščen? cca 250 milijonov evrov?
14.10.2015Oceniiii 
mogoče ima vezo to, da trenutno bolokranjsko gospodarstva nima kapitala za nove razvojne projekte, kljub razpisom, popustih pri komunalcih ipd? tisti, ki pa bi mogoče zaradi vse omenjenih zadev parkiral kakšno firmo v bk, najprej povpraša po infrastrukturi, kje je dobra cestna povezava na 1. mestu. mogoče je rabno to bil razlog, da mogoče ni krka odrpla nov obrat dol, čeprav se verjetno rtudi ni lobiralo dovolj za to. takšne povezave ima mogoče 3.os, veš..
14.10.2015Ocenilobisti 
Črnomaljski podzupani so odlični lobisti
14.10.2015Ocenicrnomaljc 
Pa odlični porabniki dnarja tudi! Poglej, koliko so plačani. Najdeš v zadnjem gradivu za občinski svet, objavljeno je na spletni strani občine.
16.10.2015 1 (1) (0)OceniTITO 
Bi bilo prav če bi za belokranjce imeli popust na cestnino (katastrofalne ceste) ob registraciji avta, ker je dražja cestnina od zavarovanja!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava