posavje

Jesen je čas nabiranja kostanja in kostanjevih piknikov

10.10.2015 | 09:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: M. Ž.)

ilustrativna slika (Foto: M. Ž.)

Brežice - Jesen je čas nabiranja kostanja in kostanjevih piknikov. Pečen in pražen kostanj je v slovenski ljudski dediščini prava poslastica, ki so ga ponekod imeli celo rajši od mesa, pravijo etnologi. Kostanj so nabirale ženske in otroci. "Nabiralništvo je tradicionalno ženska zadeva, ker je znano kot lažje delo, medtem ko so bila za moške težja opravila," je za STA dejala etnologinja Ivanka Počkar iz Posavskega muzeja Brežice. Ženske so tako nabirale ne le kostanj, pač pa tudi denimo regrat in zdravilne rastline.

Pečen kostanj so še po drugi svetovni vojni olupili, ga spravili v žep in ga imeli za malico med delom na polju, je povedala Počkarjeva.

V štajerskem delu današnje občine Brežice je po njenih besedah znan poseben način priprave kostanja za 1. november, dan spomina na mrtve oz. vse svete. Olupijo ga, posušijo in shranijo v platneno vrečko. Pred pripravo ga namočijo in skuhajo, potem pa prepražijo na masti svinjske pečenke in priložijo pečenki. "Takšen kostanj je bil največja delikatesa," je poudarila.

V sodobnosti so znani tudi kostanjevi pikniki, ki so ponekod postali prava turistična prireditev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava