dolenjska

Na spominski slovesnosti okrog 1.500 obiskovalcev

11.10.2015 | 18:25 | J. S.

V Dobrniču so tudi letos počastili spomin na prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze. (Foto: J. S.)

V Dobrniču so tudi letos počastili spomin na prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze. (Foto: J. S.)

Letošnja slavnostna govornica je bila Ana Blatnik, ugledna slovenska političarka v Avstriji.

Letošnja slavnostna govornica je bila Ana Blatnik, ugledna slovenska političarka v Avstriji.

Drugo leto zapored je bil častni pokrovitelj prireditve predsednik republike Borut Pahor.

Drugo leto zapored je bil častni pokrovitelj prireditve predsednik republike Borut Pahor.

Dobrnič - V Dobrniču so točno opoldne pripravili spominsko prireditev ob 72. obletnici prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki je v tem kraju potekal med 16. in 17. oktobrom leta 1943. Na prireditvi, ki velja za najštevilčnejši letni zbor slovenskih žensk, je zbrane kot slavnostna govornica nagovorila Ana Blatnik, koroška Slovenka in ugledna političarka v Avstriji.

Kot je med drugim poudarila, gre za spomin na zelo živo izročilo, ki ga ni vredno samo spoštovati in se ga spominjati, ampak ga velja tudi nadaljevati. »Dejstvo je, da so se pravice žensk tudi v vojnih časih krepile, za kar imajo članice Protifašistične zveze in kasnejših ženskih društev neprecenljive zasluge,« je dejala Blatnikova. Čeprav so predsodki danes manj očitni, še niso izginili, je še povedala in izrazila prepričanje, da je enakopravnost med spoloma tudi v 21. stoletju še kako aktualna.

»Veliko je žensk, ki hočejo sodelovati, sooblikovati in soodločati,« je še poudarila, postaviti pa je treba smernice za njihovo aktivno sodelovanje, vse za dobro, svobodno, socialno, solidarno, človeško in demokratično prihodnost, je sklenila.

Častni pokrovitelj spominske prireditve je bil drugo leto zapovrstjo predsednik republike Borut Pahor, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednica Društva Dobrnič in predsednica organizacijskega odbora Vera Klopčič, sicer hči Mare Rupena, ter trebanjski župan Alojzij Kastelic

Na prireditvi, ki so jo pripravili Društvo Dobrnič, občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje, se je kljub dežju zbralo okrog 1.500 obiskovalcev. 

Kulturno turistično društvo Dobrnič pa je tudi letos pripravilo pohod po odseku evropske pešpoti E7, poimenovanem Pot Mare Rupena.

V kulturnem programu so nastopili Občinski pihalni orkester Trebnje pod taktirko Primoža Kravcarja, učenci in učenke Podružnične šole Dobrnič pod mentorstvom Klavdije Livk in Bojane Kastigar ter Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič z zborovodkinjo Pio Cah, dogodek pa je povezovala Petra Krnc.

‹ nazaj

Galerija (14)

Spominska prireditev Dobrnic 001
Spominska prireditev Dobrnic 002
Spominska prireditev Dobrnic 003
Spominska prireditev Dobrnic 004
Spominska prireditev Dobrnic 005
Spominska prireditev Dobrnic 006
Spominska prireditev Dobrnic 007
Spominska prireditev Dobrnic 008
Spominska prireditev Dobrnic 009
Spominska prireditev Dobrnic 010
Spominska prireditev Dobrnic 011
Spominska prireditev Dobrnic 012
Spominska prireditev Dobrnic 013
Spominska prireditev Dobrnic 014

Komentarji (65)

11.10.2015 4 (7) (3)Ocenidelavec 
Nič mi ni jasno. Komu predsednik sploh ploska? Poraženim partizanom leta 91? Osvoboditeljem 91? Aja mogoče pa rekordni zadolženosti Slovencev? Mogoče meni ker sem na minimalcu???????????
11.10.2015 1 (11) (10)Oceniminimalc 
tukaj veliko maskar zrelih za umobolnico,vsi ki nosijo rdečo zvezdo so izdajalci leta 91 nas je napadla rdeča zvezda, kaj slavijo komunisti so pobijali Slovence okupatorje le za vzorec.
12.10.2015–3 (5) (8)OceniLegat 
@ delavec - l 91 je bilo poraženo slovensko ljudstvo. Tudi ti, ki si sanjal o zastonjskem polnem koritu, pristal pa na praznem škafcu!¨@ minimalc - pobiti so bili sodelavci okupatorja, predvsem tisti, ki so mu javno prisegali. Izdajalcev pa se vsak narod odreče!
12.10.2015 1 (4) (3)Ocenizasavc 
Legat, s tabo se povsem strinjam in podpisujem tvoje razmišljanje.
12.10.2015 3 (8) (5)Oceniminimalc 
legat pobiti so bili Slovenski kmetje , podjetniki in gospodarji , bila je socjalistična revolucija izdajalcev je blo bore malo med njimi
12.10.2015–3 (1) (4)OceniMarko 
Legata bi blo treba j.... na suho.
12.10.2015—   (3) (3)OceniLegat 
@ minimalc - kaj za vraga si mislil z besedo " GOSPODAR" ???? Sicer pa je vseeno kaj je izdajalec po poklicu. Ali je to kmet, dr. znanosti, podjetnik ali pa klošar. Izdajalec je izdajalec. Pa nikar spet o neki revoluciji in komunistih ( ki vam skačejo že iz hostij ). @ Marko - s tistim j... ne bo nič! Jaz sem hetero, pa zato tebi, kot HOMO, ne morem pomagat. Se boš moral obrniti na koga iz svoje jate ....
12.10.2015–2 (1) (3)OceniObčan 
Dobrnič je itak bel slavijo pa rdečo zvezdo. Kdo se tu iz koga dela norca? Samo še Kastelic in Pahor sta manjkala da je bila zbrana vsa drhal na enem mestu.
12.10.2015—   (1) (1)Oceniminimalc 
LEGAT komunisti so bli v glavnem klošarji , delomrznezi muhtehrani , par izjem je blo, Ko so po 91 letu v glavnem postali komunisti kapitalisti , delat z podjetji v trznem gospodarstvu niso znali postali so tajkuni lopovi prevaaranti tudi lala svetle izjema., Nas tej tri komuniste , ki so postali odgovorni gospodarji v trznem kospodarstvu.Izdajalcem mora sodit sodišče ne pa komunistična drhal, midva ne moreva sodit ker nisva bla tam zraven
12.10.2015 1 (3) (2)OceniLegat 
minimalc naštej vsaj tri ta bele, ki so se uprli okupatorjem !! Če bi bilo tako, kot tu trobezljaš ti, potem v Sloveniji po osamosvojitvi ne bi bilo kaj prodajati, ti pa še minimalca ne bi prejemal!! Torej kaj za hudiča stokaš, če prejemaš minimalno ! Živiš pač v tržnem gospodarstvu in lastniki že vedo, koliko resnično zaslužiš ;-))!! Tako, mimogrede, četudi bi bili v komunističnih vrstah resnično sami lenuhi, klošarji in muhtehrani ( kot to trdiš ti), so bili edino ti ljudje dovolj pogumni in dovolj veliki domoljubi, da so se zavojevalcem resno uprli. Trobezljat o domobrancih ( in kar je še te zalege) kot o slovenskih domoljubih, je pa totalna neumnost! Pa naj so bili še tako pridni, delavni, verni ali uspešni v tržnem gospodarstvu!! Je pa zanimiva tvoje trditev, da so prav komunisti po l.91 postali lastniki slovenskih podjetij , zraslih v socializmu, če vemo, da se je privatizacija pričela z DEMOS-om in desnico, ki bi po tvoje morala biti sposobna vodenja tržnega gospodarstva. No, saj je na nek način bila. Zelo uspešno se je pod njihovo vladavino pokradlo vse, kar ni bilo dobro pribito ali prišvasano ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava