kolesarstvo

Marku Kumpu še VN Avtomojster

12.10.2015 | 09:05 | STA

Marko Kump (Foto: KK Adria Mobil)

Marko Kump (Foto: KK Adria Mobil)

Ljubljana - Marko Kump, član ekipe Adria Mobil, je zmagovalec zaključne kolesarske dirke na slovenskih tleh VN Avtomojster. Zlato kolo za najboljšega kolesarja sezone je tudi letos šlo v roke Simonu Špilaku, kolesarju Katjuše, in Poloni Batagelj, članici BTC City Ljubljane, vendar pa nagrad včeraj niso podelili, ker so bili najboljši odsotni.

Kolesarski dan v Podsmreki so ob 14. uri odprli amaterji in amaterke z 21 kilometrov dolgo dirko, ob 14.45 so startali člani, članice, mlajši člani, starejši mladinci in mladinke, ki jih je čakalo deset sedemkilometrskih krogov. Ob odsotnosti večjega dela kolesarjev, ki nastopajo v svetovni seriji, je v zaključnem sprintu pričakovano zmagal Kump. Najbliže sta mu bila člana italijanskega Friulija Albanec Xuliano Kamberaj in Italijan Mattia de Marchi. Na četrtem in petem mestu sta končala Gašper Katrašnik (Sava Kranj) in Dejan Bajt (Amplatz BTC). Pri ženskah je zmagala Srbkinja Jelena Erić.

"Sezono smo končali na najlepši možni način. S sotekmovalci smo to dirko vzeli resno in skušali ohraniti čim bolj zgoščeno skupino. To nam je uspelo, vedeli smo, da si bodo v zaključku sledil napadi, vendar fantje stvari niso prepustil naključju in na koncu nam je uspelo priti do zmage. Zagotovo je to moja najbolj uspešna sezona v karieri. Zame vrnitev Adrio Mobil ni bil korak nazaj, upam, da bom v prihodnji sezoni, ko se spet odpravljam v tujino, tudi tako uspešen," je po svoji 19. zmagi v sezoni dejal Kump, ki bo v prihodnji sezoni vozil za italijanski Lampre-Merido v svetovni seriji.

Kolesar Adrie Mobila je le za eno zmago zaostal za Norvežanom Alexandrom Kristoffom, ki je sicer do vseh svojih uspehov prišel na močnejših tekmah. Kljub temu je Dolenjska puščica, kot je vzdevek Kumpa, po številu zmag boljši od Nemca Andreja Greipla, Britanca Marka Cavendisha, Avstralca Caleba Ewana ...

Zlato kolo za najboljšega kolesarja sezone je Špilak dobil tretjič po vrsti. Ta je sezono končal kot 16 kolesar na svetu, odličen je bil na dirki po Švici, ki je je tudi dobil, drugi je bil v Romandiji, tretji pa na dirki Pariz-Nica. Drugi je bil Jan Polanc, tretji pa Luka Mezgec. Zaradi odsotnosti vseh treh bodo podelitev opravili v petek, ob 13. uri, na sedežu KD Rog pod Šmarno goro.

V ženski kategoriji je nagrada šla v roke Polone Batagelj, članice BTC City Ljubljane, najboljši mlajši član je postal Gašper Katrašnik iz kranjske Save.

"Z letošnjo sezono sem zadovoljna, odlično se je odvijala, še bolje, kot sem pričakovala, še vedno imam nekaj možnosti za nastop na olimpijskih igrah. Danes se je dirka odvijala v dežju, želela jo čim bolj varno odpeljati," je po dirki v Podsmreki dejala Batageljeva.

Dosedanji zmagovalci:

2001: Rado Rogina

2002: Borut Božič

2003: Tadej Valjavec

2004: Grega Bole

2005: Grega Bole

2006: Matic Strgar

2007: Borut Božič

2008: Blaž Furdi

2009: Grega Bole

2010: Blaž Jarc

2011: Grega Bole

2012: Marko Kump

2013: Luka Pibernik

2014: Luka Mezgec

2015: Simon Špilak

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava