kronika

Krka zdaj upada, a bo najbrž spet naraščala

12.10.2015 | 10:00 | STA

Foto: M. Ž,. arhiv DL

Foto: M. Ž,. arhiv DL

Kostanjevica na Krki/Šentjernej - Po obilnejšem deževju ob koncu tedna se je Krka v svojem spodnjem toku razlila in poplavila obrečna območja vsakoletnih poplav. Poplavila je cesto Smednik-Zameško-Kostanjevica na Krki, ki so jo na Malencah morali zapreti. Davi je že nekoliko upadla, glede na slabo vremensko napoved pa bi lahko predvsem v drugi polovici tedna vnovič močneje narasla.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je za STA povedal, da je Krkin vodostaj v mejah normale, narasla voda pa kostanjeviškega otoka še ne ogroža. Sicer pa bi Krka lahko narasla v prihodnjih dneh, ko pričakujejo nove padavine, je dodal.

Po besedah poveljnika šentjernejske Civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krkino naraščanje v nedeljo zvečer nekoliko razburilo prebivalce, ki živijo v neposredni bližini reke, a se je njeno naraščanje kasneje umirilo in uneslo.

Krka je na šentjernejskem območju davi že nekoliko upadla, njeno morebitno večje razlitje pa lahko pričakujejo ob padavinah, ki so napovedane v drugi polovici tedna, je za STA še ocenil Jakše.

Po današnjih podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje se bo Krka danes čez dan še razlivala na območjih vsakoletnih poplav v svojem srednjem in spodnjem toku, vendar je že dosegla največji pretok in postopno upada. Ustaljen je tudi pretok Dravinje, ki se v spodnjem toku še razliva v manjšem obsegu na izpostavljenih mestih.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava