Praznik topliškega jabolka pred vrati

12.10.2015 | 13:30

Praznik topliškega jabolka so predstavili (z leve): Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, vodja TIC-a Primož Primec in direktor občinske uprave Rado Javornik. (Foto: R. N.)

Praznik topliškega jabolka so predstavili (z leve): Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, vodja TIC-a Primož Primec in direktor občinske uprave Rado Javornik. (Foto: R. N.)

Dolenjske Toplice - Z ocenjevanjem domačih sadnih sokov in kisov se bo v sredo začel že 15. Praznik topliškega jabolka, ki je osrednja jesenska prireditev v občini. Prireditelji znova pripravljajo bogat in pester program, ki je tudi tokrat razdeljen na dva dela – zabavnega in strokovnega.

Čeprav bo dogajanje podobno prejšnjim letom, bo vseeno nekaj novosti. »Prvič bomo tudi uradno prikazali destilarno in čokoladnico Berryshka v Obrhu, v soboto dopoldne pa bo tudi voden ogled zeliščarske kmetije Plavica v Cerovcu, medtem ko si bodo obiskovalci v nedeljo dopoldne lahko ogledali sadjarsko kmetijo Bučar in gensko banko starih sadnih sort ter muzej Kočevarjev staroselcev v Občicah,« je dejal vodja TIC-a Dolenjske Toplice Primož Primec.

Med novostmi popoldanskega dogajanja pa je državno ocenjevanje jabolčnih zavitkov, ki ga skupaj z Zvezo kmetic Slovenije pripravlja domače društvo kmečkih žena, je še povedal Primec.

Za strokovni del programa bo kot ponavadi poskrbel Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto. Tudi letos bo potekalo ocenjevanje domačih jabolčnih sokov in kisov, obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo jabolk in ostalega sadja ter izdelkov iz sadja, že šestič bo potekala borza za lokalno oskrbo, prikazana pa bo tudi izdelava jabolčnega soka. »S tem želimo pokazati predvsem to, da se odpravijo nekatere napake, ki se pri izdelavi jabolčnega soka še vedno pojavljajo. Menimo, da so za vse izdelka iz sadja potrebna najboljša jabolka,« je povedal Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto in dodal, da lahko vsi tisti, ki želijo v ocenjevanje dati svoje sadne sokove in kise, to storijo še danes oziroma jutri.

Občina Dolenjske Toplice želi s prireditvijo pokazati, da ima kljub turistični naravnanosti razvito tudi kmetijstvo. Po besedah direktorja občinske uprave Rada Javornika je Praznik topliškega jabolka na eni strani razvojna pomoč kmetijstvu in priložnost za vse, ki razmišljajo o novem zagonu, po drugi strani pa gre za nadaljevanje pestrega in zabavnega poletnega dogajanja. Prireditev bo v vsakem vremenu, še dodajajo prireditelji.

Besedilo: R. N.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava