dolenjska

Novomeški romski svetnik Selimčič znova odstopil

12.10.2015 | 16:00 | STA

Sandi Selimčič (Foto: M. Ž./arhiv DL)

Sandi Selimčič (Foto: M. Ž./arhiv DL)

Novo mesto - Novomeški romski svetnik Sandi Selimčič, ki je devet mesecev po svojem nastopu julija odstopil in svoj odstop nato preklical, je v četrtek znova odstopil. To naj bi storil zaradi nove zaposlitve in poti v tujino, je za STA danes dejal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Občina bo zdaj sprožila postopek za nadomestne volitve.

Miklič je ocenil, da bo Selimčič tokrat pri svojem odstopu vztrajal, saj naj bi odpotoval v Nemčijo.

Sicer pa bi radi v Novem mestu glede na izrazite težave tamkajšnje romske skupnosti dobili romskega svetnika oz. predstavnika, ki bi aktivno deloval na področju omenjene problematike. Tega namreč v Novem mestu že nekaj let nimajo, je dodal.

S Selimčičevim delom tudi niso bili zadovoljni, sicer pa so se z nekaterimi kandidati, ki bi ga lahko nasledili, že pogovarjali. Da bi se vnovič odločila za to mesto, so skušali prepričati tudi nekdanjo romsko svetnico Dušico Balažek, ki pa se bo glede njihovega predloga težko odločila, je še dejal Miklič.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes za STA povedal, da je Selimčičevo odstopno izjavo posredoval volilni komisiji, ki bo sprožila postopek nadomestnih volitev za romskega svetnika.

Kdaj naj bi jih razpisali, Macedoni še ni vedel odgovoriti.

Selimčič je sicer julija po elektronski pošti najprej sporočil, da odstopa in dan pozneje da odstop preklicuje. Odstopil naj bi zaradi neupoštevanja v občinskem svetu in pritiskov iz romskih naselij.

Vaščani, ki naj bi ga takrat šikanirali, so mu tudi očitali, da zanje ni storil dovolj, saj jih večina še vedno nima tekoče pitne vode in elektrike.

‹ nazaj

Komentarji (9)

12.10.2015 2 (2) (0)Ocenibrajdimir 
čisto nepomembna novica
12.10.2015 4 (4) (0)Oceniiii 
"Vaščani, ki naj bi ga takrat šikanirali, so mu tudi očitali, da zanje ni storil dovolj, saj jih večina še vedno nima tekoče pitne vode in elektrike." hmm, ta svetnik bi imel torej nalogo odkupit tujo zemljo ter legalizirat vse objekte, ki ležijo na njej, pripeljat infrastrukturo in na konce predvidevam plačevati tudi položnice? takega svetnika imel bi tudi jas.
12.10.2015Ocenipoznavalec 
Popolnoma ga razumem , ker vem da je to delo zelo zahtevno povrh pa še zelo nehvaležno.
12.10.2015Oceniobčan 
Res, zelo nehvaležna funkcija. Vsi državni in občinski organi do sedaj niso uspeli narediti bistvenega premika, njihov predstavnik v občinskem svetu pa naj bi vse to uspel v par mesecih, sicer šikaniranje. Res najbolje, da potem odideš nekam, kjer ne more biti slabše.
13.10.2015 1 (1) (0)OceniMoje mnenje 
Tole je simptomatični primer, kako občina vleče v zvezi z Romsko problematiko popolnoma napačne poteze. Že ne vem kolikokič so se dogovorili, tokrat menda dokončno, da bodo "legalizirali in uredili" divja naselja. Kar pa v resnici pomeni samo legalno ustanovitev Geta, v katerem bodo Romi za vekov veke ujeti v ozke okvire lastne preteklosti. Selimčiču je uspelo, da se bo rešil tega pekla. Ker je pač dovolj napreden in dovolj močan da ugotovi, kako tam nima nikakršne prihodnosti. Ampak takih je malo. Večina pa jih je in bo ostala tam za vedno. Ujetniki tradicije, družbene izolacije in prisile najbolj spornih med njimi. Edini pravi način je počasna dezintegracija naselja skozi konkretno in domišljeno socializacijo prebivalcev, kar bi v doglednem času pripeljalo do popolne integracije Romov med ostale prebivalce. Ampak ne. Občinarji bodo iz "razpadle gajbe" naredili "zlato kletko". V kateri bodo začeli in končali svojo žalostno pot njeni prebivalci. Ne, ni prav!
13.10.2015Ocenipoznavalec 
Popolnoma se strinjam z gornjim mnenjem
14.10.2015Ocenirudl 
To so vse le variacije na temo, kako naj Balažkova ali Miklič postaneta občinska svetnika. Prva ovira je padla.
14.10.2015OceniVoščilo 
Sandiju vso srečo na novi življenski poti !
28.10.2015OceniSandi Selimčič 
Da še jaz podam svoj komentar. Res je zelo zahtevno in ne hvaležno delo Že kod Romski svetnik, ki Romi sploh ne vejo kaj pomeni svetnik, Res je da nebi moral odkupiti tuje zemljišče in kar na enkrat urediti infrastrukturo. So pa verjetno mislili da imam čarobno palico ker bi lahko vse začaral. Vsi pa sami vemo če ne bomo kaj naredili za to da iz neba nam nebo nič padlo. Zato sem se odločil da odstopim. In živim svoje življenje brez takih ovir. Hvala vsem za spodbudo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava