novice

Študentske krvodajalske akcije še po Dolenjskem in v Črnomlju

13.10.2015 | 11:35 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

V študentski krvodajalski akciji Častim pol litra!, ki se je začela prejšnji teden, je do sedaj sodelovalo okoli 800 študentov. Kri bo sicer v nekaterih krajih možno darovati še do konca meseca, so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki akcijo prireja. Častim pol litra! je že tradicionalna akcija, ki poteka spomladi in jeseni.

V ŠOS so pozvali študente, ki morda v tem času ne morejo darovati krvi, da se kdaj drugič samostojno napotijo na lokalne centre. Potrebe po krvi so namreč skozi vse leto velike. Sicer pa organizatorji od začetka izvajanja akcije beležijo stalno naraščanje števila darovalcev, iz česar je razvidno, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva.

Akcija se bo v naslednjih dneh v sodelovanju s transfuzijskimi oddelki po državi odvijala v Črnomlju (14. 10.), Ivančni Gorici (21. 10.), Dobrepolju (22. 10.), Šentvidu pri Stični (23. 10.), Grosupljem (26. 10.) in Škofji Loki (27. 10.), je zapisano na spletni strani projekta, kjer so dostopne dodatne informacije.

Tekom akcije je potekalo informiranje o delovanju in poslanstvu Registra darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor. Ta ima trenutno že več kot 16.000 članov, v vseh registrih po svetu pa je 26 milijonov oseb, pripravljenih darovati krvotvorne matične celice bolnikom. Če ne bi bilo darovalcev, sodobnega zdravljenja rakavih bolezni krvi ne bi bilo mogoče izvajati.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava