Podpisali pogodbo za rekonstrukcijo križišča

13.10.2015 | 10:30

V Mokronogu so včeraj podpisali pogodbo za rekonstrukcijo tukajšnjega križišča državnih cest. (Foto: J. S.)

V Mokronogu so včeraj podpisali pogodbo za rekonstrukcijo tukajšnjega križišča državnih cest. (Foto: J. S.)

Župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver

Župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver

Direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko

Direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko

Mokronog - V Mokronogu so včeraj direktor republiške Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver in predsednik uprave novomeškega CGP-ja Martin Gosenca podpisali pogodbo za rekonstrukcijo tukajšnjega križišča državnih cest. Dela bodo predvidoma začeli do konca meseca in jih zaključili do konca aprila prihodnje leta.

»Naš projekt je bil tako zaradi nujnosti izvedbe kot tudi na račun pridobljenih evropskih sredstev prepoznan kot projekt, ki je zrel za izvedbo. Obnova križišča in Florijanske ceste bo končno prinesla večjo varnost vseh udeležencev v prometu, predvsem pa pešcev, hkrati pa bo bistveno prispevala tudi k sami urejenosti območja znotraj naselbinske dediščine, imenovane Mokronog – trško naselje,« je bil ob podpisu zadovoljen župan Anton Maver.

Naložba je vredna dobrega 1,1 milijona evrov, od tega bo slabih 450 tisočakov zagotovila občina, ostalo pa direkcija. Uredili bodo križišče in cesto do konca Flroijanske ulice, zgradili pločnik za pešce, uredili in tlakovali trg, vzpostavili javno razsvetljavo, električno in optično omrežje, vodovod in kanalizacijo ter uredili strugo Stajniškega potoka.

»Prepričan sem, da bo urejeno križišče bolj pregledno in s tem bolj varno ter da bo omogočalo boljšo pretočnost prometa,« je dejal direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in dodal, da je podpis pogodbe rezultat dobrega sodelovanja med občino in direkcijo, čeprav je bilo na poti treba premagati kar nekaj ovir.

Zamisel o rekonstrukciji križišča namreč sega že v leto 2007, ko se je urejalo središče Mokronoga. Takrat je promet v križišču oviral večstanovanjski objekt, nekdanja Koželjeva hiša, ki je bila spomeniško zaščitena. Občina in direkcija sta se dogovorili, da se objekt odkupi, leta 2009 pa je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije tudi izdal soglasje na idejni projekt. Že leta 2011 je bila zaključena recenzija projekta in tudi podpisana pogodba o sofinanciranju med takratnim ministrstvom za promet in občino, dve leti kasneje so začeli aktivnosti za razpis za izvajalca del, ki pa so bile zaradi nezagotovljenih proračunskih sredstev ustavljene.

J. S.

Zvočni zapisi

Anton Maver o obnovi mokronoškega križišča državnih cest

Damir Topolko po podpisu pogodbe o rekonstrukciji

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava