Prihaja nov prometni šok

13.10.2015 | 07:30

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Obvozi (Foto: MO Novo mesto)

Obvozi (Foto: MO Novo mesto)

Novo mesto - Čez teden, dva ali tri – natančno še ni znano kdaj, saj mora direkcija za ceste izdati še zadnjo odločbo – bodo gradbeni delavci zaprli odsek Kandijske ceste od križišča pri Šmihelskem mostu do konca poslopja interne bolnišnice. Hkrati bo zaprta tudi stara Šmihelska cesta med bolnišnico in zdravstvenim domom. Prenova obeh cestnih odsekov in komunalne infrastrukture, ki teče pod njima, bo trajala štiri mesece.

Kot je povedal novomeški župan Gregor Macedoni, se popolni zapori niso mogli izogniti zaradi zagotavljanja dostopa za intervencijska vozila, za katera bodo uvoz do zdravstvenega kompleksa uredili kar preko gradbišča. »Se pa z izvajalci dogovarjamo, da bomo takrat, ko bodo zemeljska dela končana, skušali delno sprostiti zaporo, da ne bosta ves čas zaprti obe cesti,« obljublja župan.

Najprej bodo predvidoma končali dela na Šmihelski cesti, do takrat pa bo za osebna vozila in avtobuse veljal obvoz po Smrečnikovi ulici in nazaj skozi Šmihel. Smrečnikova bo po izkušnji iz prejšnje zapore na mostičku čez Težko vodo opremljena s semaforjem, ki bo promet usmerjal izmenično enosmerno. Obvoz za tovorna vozila bo še mnogo daljši. Prometna signalizacija bo kamione vodila čez Šmihelski most po Ljubljanski cesti do krožišča v Bučni vasi in nato po Andrijaničevi in Levičnikovi cesti do Žabje vasi (in obratno).

Zapora Kandijske, ki jo dnevno sicer prečka 16.000 vozil, se bo torej čutila po celem mestu. »Spet se kaže, kako je Novo mesto odvisno od nepopolne infrastrukture državnih cest. Smo pomembno industrijsko mesto, a na prometnem področju izredno ranljivo,« pravi Macedoni.

Pa sploh ne gre za posebej velika posega. Prenova Šmihelske ceste, kjer je investitor občina, je vredna 187.000 evrov, prenova Kandijske, kjer si občina in država delita vsaka polovico stroškov, pa 543.000 evrov (oboje z DDV). Izvajalec na Šmihelski bo CGP, na Kandijski pa Gradnje Boštanj.

Na Šmihelski bodo zamenjali kanalizacijo, vodovod in TK omrežje ter zgradili pločnik in javno razsvetljavo. Na Kandijski bodo poleg tega zgradili še kolesarsko stezo in nov uvoz med lekarno in poslopjem interne bolnišnice.

K sreči bo do začetka teh del končana vsaj gradnja novih parkirišč okoli zdravstvenega doma (predvidoma do 31. oktobra). 

B. B.

Komentarji (23)

13.10.2015 1   (2)   (1)   OceniGrm 
Obvoz pa spet mimo grmske OŠ.Naj se odgovorni sprehodijo mimo šole v deževnem vremenu, pa bojo videli koliko vode je na cesti in kako avtomobili zalivajo pešce.Otroci so zaliti od glave do pete in potem mokri cel dan v šoli...Kdaj bo pa ta cesta obnovljena????????????
13.10.2015 4   (5)   (1)   Ocenicicamica 
Lepo in prav da se dela. A 4 mesece zapore je preveč. Še posebej če se prične meseca NOVEMBRA! Kaj če bo neugodna zima bo do junija zaprto?
13.10.2015 3   (3)   (0)   OceniJan 
Vsakič ko 100m ceste zaprejo je v mestu popoln kaos. Res nihče od odgovornih ne vidi da potrebujemo nove ceste? Že ta cestni obroč okoli mesta je ideja stara vsaj 20 let, pa je nismo še 1 cm zgradili.
13.10.2015OceniŠmihel 
Govori se, da bo kolesarska steza samo v eno smer, v nasprotni smeri pa ne
13.10.2015Ocenijagoda 
Cicamica, če bo štiri mesce, bo še dobro, se še spomnimo, koliko časa so most v Bršljinu packal.
13.10.2015 4   (4)   (0)   OceniProga 
4 mesece za 400m ceste??? Kaj bo zlata? Železniško progo Novo mesto- Metlika so gradili dve leti brez sodobnih strojev, pa še tunel so skopali in naredili viadukt + železniške postaje...
13.10.2015 1   (1)   (0)   Oceniskery 
KATASTROFA!
14.10.2015OceniJan 
Daj napiši še kako hitro je včasih stara mama seštrikala jopico, če že primerjaš jabolka in hruške.
14.10.2015 1   (1)   (0)   Oceničas 
@Proga, takrat se je delalo, danes pa imajo izvajalci delo in zaslužek, ki ga je težko dobiti in to za 4 zimske mesece.
14.10.2015 1   (1)   (0)   OceniProga 
@Jan ti si sigurno zaposlen v tej gradbeni firmi. Najbolj žalostno je, ko na gradbišču dva delajo drugih 15 se pa naslanja na lopato. Saj ni čudno, da potlej potrebujejo 1 mesec za 100 metrov ceste, katero pa itak v roku pol leta spet zaprejo, ker je treba popravljat pa flike dajat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava