Kmečke žene z vrtičkarji ličkale koruzo

13.10.2015 | 10:45

Kmečke žene z vrtičkarji ličkale koruzo
Kmečke žene z vrtičkarji ličkale koruzo

Dragatuš - Društvo kmečkih žena Dragatuš se trudi, da se običaji naših dedkov in babic ne bi pozabili, zato je v petek, 2. oktobra, v popoldanskih urah pred dragatuški vrtec pripeljalo konja, vpreženega v stari voz – zapravljivček.

Na šolskem igrišču smo ga obkrožili otroci in starši ter vzgojiteljice. Vsak, ki je želel, je lahko zajahal konja. Nato je gospodar Grzetič voz odpeljal do vrtca. Članice Društva kmečkih žena so bile oblečene v krila s predpasniki, na glavi so imele rute. Tla so pokrile z lanenima rjuhama. Povabile so otroke, da so jim pomagali preložiti koruzne storže z voza na tla. Otroci so takoj skočili na pomoč. Kmečke žene so pokazale, kako se lička koruza. Kmalu je nastal kup ličkanja in kup oluščenih koruznih storžev. Starejše gospe so nam pokazale, da je lahko to staro kmečko opravilo tudi veselo. S koruznimi laski so si naredile brke in lasulje, odrasli in otroci smo jih s smehom opazovali. Ob koncu smo se poigrali z ličkanjem, saj smo se z njim obmetavali.

Medtem je naš hišnik Lojze že pekel kostanj, ki so ga starši prinesli s seboj. Med peko smo izdelovali igrače iz koruznih storžev in laskov. Društvo kmečkih žena nas je pogostilo z domačim pecivom iz koruze in koruznim kruhom, ki smo ga premazali z domačo marmelado. Zraven smo jedli tudi vroč pečen kostanj. Petkov popoldan se je zaključil veselo, družabno in prijetno.

Vzgojiteljica Vladka Štrucl, Enota vrtca pri OŠ Dragatuš

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava