mladi dopisnik

Basni otoških sedmošolcev. Nauk je...

13.10.2015 | 12:05 | Učenci 7. razreda OŠ Otočec

Basni otoških sedmošolcev. Nauk je...

Otočec - Zajec in volk

Nekega jesenskega dne je zajec iskal hrano za zimo, ves ta čas ga je volk opazoval. Zajec je zaslišal šumenje. »Kdo je?« je vprašal zajec. Hitro je pobral hrano in odšel domov. Volk je odšel do zajca in ga prosil za malo hrane. Zajec mu je rekel: »Zakaj si pa sam nisi poiskal hrane?« Volk ga je žalostno pogledal. Nato je zajec rekel: »Lahko ti pomagam.« Tako je zajec pomagal volku poiskati hrano. Naslednji dan je zapadlo veliko snega in zajcu je zakrilo dom. Volk je prihitel do zajca in mu pomagal skopati luknjo za vhod v njegov dom. Tako sta zajec in volk postala najboljša prijatelja. Nauk: V nesreči spoznaš prijatelja.
Jan Jamnik, 7. a.

Medved in jagnje

Medved je zjutraj vstal in se ozrl naokrog. Rekel si je: »Kako čudovit dan za igro ob jezeru z mojima prijatelja merjascem in jagnjetom.« Čez pol ure so se vsi trije igrali ob jezeru. Medved se je malo pošalil in porinil jagnje in merjasca v jezero. Jagnje se je začelo smejati in je prilezlo iz vode. Merjasec je tudi prilezel iz vode, ampak ni bil videti vesel. Izgledal je celo jezen. Spravil se je nad medveda, češ, da mu je hotel škodovati in potem je odkorakal stran. Naslednji dan sta ga jagnje in medved prišla pogledat, on pa jima je zaloputnil vrata pred nosom. Medved in jagnje sta se od takrat naprej vsak dan igrala in zabavala, merjasec ju je pa še zmeraj jezno gledal skozi okno. Šele čez nekaj let je spoznal, da se je zmotil in da ne bi smel tako zameriti medvedu. Šel je in se spet pobotal s svojima prijateljema. Zato nihče ne bi smel zameriti šale ali manjšega nesporazuma.
Ben Kogovšek, 7. a.

Čebele in mravlje

Začelo se je največje tekmovanje v pridnosti v celem čebelnjaku. Velike favoritinje so bile čebele iz 1. panja in čebele iz 2. panja. Med sabo so se prepirale, kdo ima več možnosti za zmago, kdo bo zmagal,… Na tekmovanje so se prijavile tudi mravlje, ki niso bile domače v čebelnjaku, zato so jih vse čebele zmerjale. Bolj jih je zanimalo, kdo bo zmagal od čebel. Mravlje jim povejo, da imajo tudi one možnost za zmago. Čebele se kar valjajo od smeha in stavijo cel čebelnjak na zmago ene skupine čebel. Na nastopu si skupine čebel med seboj nastavljajo pasti, zato se oba nastopa sprevržeta v pravo katastrofo. Mravlje delo opravijo kot po navadi, povprečno, a zmagajo. Mravlje dobijo čebelnjak in čebele ostanejo brez vsega. Nauk te basni je: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.
Tomaž Černe, 7. a.

Konj in muhe

Nekega konja so obdale muhe. Ker so ga motile, je rekel, da jih bo vse pojedel, če ne bodo nehale. Muhe se niso ustrašile in so počele, kar so počele, še naprej. Konj se razjezi, poje eno od muh, a jo hitro izpljune, ker ima grozen okus. Muhe se mu smejejo in še naprej počnejo, kar so počele prej.
Anže Plankar, 7. a.

Deževnik in dinozaver

Vsak človek ima svoje sposobnosti in prednosti. Takoj pa, ko je nekdo boljši v eni stvari, se začne bahati. To pravilo sega daleč v prazgodovino, ko so po svetu še hodili dinozavri. Bili so velika in mogočna bitja, katerih so se vse živali bale. Enkrat dinozaver opazi deževnika, ki se na vso moč trudi prilesti na drugo stran poti, po kateri je dinozaver hodil. Dinozaver je rekel črvu: »Kako si počasen in grd, pa še majhen si. Jaz sem v vsaki stvari boljši od tebe.« Črv pa mu je odgovoril: »Boš že videl, nekega dne se bo moja majhnost izplačala.« »Pa že,« je s sarkazmom rekel dinozaver. Vendar pa je nekega dne na zemljo padel meteor. Deževnik, ki je bil majhen, se je zavlekel v zemljo in preživel, veliki dinozaver pa se ni imel kam skriti in je poginil.
Ben Kogovšek, 7. a.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava