dolenjska

Pahor in Oman odkrila spominsko tablo

13.10.2015 | 19:10 | STA

foto: STA/Daniel Novakovič

foto: STA/Daniel Novakovič

Pahor in Oman odkrila spominsko tablo

Novo mesto - Predsednik republike Borut Pahor je skupaj s članom prvega demokratično izvoljenega predsedstva Ivanom Omanom v centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto danes odkril spominsko tablo v spomin na sestanek voditeljev Demosa na tej šoli. V pogovoru z dijaki pa sta poudarila pomen soglasja pri pomembnih državnih odločitvah.

Iz predsednikovega urada so v sporočilu za javnost zapisali, da sta se Pahor in Oman z dijaki pogovarjala o nastajanju samostojne slovenske države.

Pahor je Omana dijakom danes predstavil z besedami: "Z nami je nekdo, ki mu navkljub njegovi skromnosti ali pa prav zaradi nje lahko rečemo živa legenda. Spričo njegove življenjske vloge si to zasluži". Spomnil je, da bomo letos decembra praznovali 25 let od plebiscita, na katerem so se Slovenci izrekli za samostojno državo.

Oman je zbranim dijakom strnil nekaj vtisov tistega časa. Poudaril je, da tudi v Demosu takrat niso bili vsi enakih misli, a so na koncu s konsenzom sprejeli sklep o enotnosti, strnili vrste in enotno stopili po poti do osamosvojitve slovenske države, so sporočili iz urada.

Nato so besedo dobili dijaki, ki jih je zanimalo, zakaj do osamosvojitve ni prišlo že prej, kakšna je bila dolgoročna vizija akterjev slovenske osamosvojitve o razvoju Slovenije ter kaj bi spremenili danes, če bi se ponovno pisalo leto 1990.

Pahor jim je med drugim odgovoril, da mora narod pri usodnih odločitvah in vizijah pridobiti zaupanje tistih, ki vanje še ne verjamejo: "Zgodovina nas uči, da le skupni dogovor glede najbolj zahtevnih narodnih vprašanj omogoča soočanje s problemi. Skupaj smo močnejši. Če pa bi prišlo do narodnega razkola, bi morebitne rane čutili še dolga desetletja."

Oman pa je poudaril, da je bilo takrat na poti do plebiscita potrebno veliko potrpljenja in političnega prizadevanja, a je vztrajal, saj je za pomembne odločitve potrebno doseči soglasje. Svoje mnenje o viziji prihodnosti za Slovenijo je z dijaki in gostoma delila tudi dijakinja Daša. Želi si prihodnosti, ki bo njej in njenim vrstnikom omogočala razvoj talentov, zaposlitev in samostojnost, so zapisali v uradu predsednika.

Po pogovoru sta Pahor in Oman v šolski vinoteki odkrila spominsko tablo, ki bo spominjala na večer 29. junija 1990, ko je tam potekal pomemben sestanek poznejših voditeljev Demosa, še piše v sporočilu iz predsednikovega urada.

‹ nazaj

Komentarji (14)

13.10.2015–1 (4) (5)OceniParanoja 
Pa menda ni to tisti ata Oman, ki je izjavil, da so bili domobranci borci za svobodo. Še malo, pa bo ljudstvo osamosvojitelje pripeljalo pred sodišče. Zapufali državo, od samostojnosti je ostala nula, postali smo satelitska država pod taktirko tete Angele. Ni čudno, da se je komedije udeležil tudi smetar Borut.
13.10.2015 4 (6) (2)OceniBelokrajnski 
Na volitvah bi morale leta kandidirat samo stranke DEMOS-a , potem bi danes Slovenija cvetela,
14.10.2015–4 (2) (6)OceniKar je res, je res 
Hiranje Slovenije se je začelo prav z DEMOS - om! Pretirano se je pohitelo s privatizacijo, lastninjenjem, z vračanjem podržavljenega premoženja. In to ob totalnem kolapsu slovenske industrije, ki je sproduciral na desetine tisočev upokojencev - zaradi kupovanja socialnega miru. Nekoč prvi v Jugi, danes zadnji v Evropi. Nekoč so nas komandirali iz Beograda, danes iz Nemčije in Francije ...
14.10.2015OceniJoker 
Lepa granitna plošča. Kot na britofu ...Prava izbira ....
14.10.2015OceniJež 
Z osamosvojitvijo se je začel strm gospodarski vzpon Slovenije! Posebne zasluge pa si delita DEMOS in SDS!! Ljudstvo je vzhičeno! Živi se bolje in lažje. Službovanje je dobro plačano, cedita se med in mleko! Vse po zaslugi poštene slovenske politike in z božjo pomočjo!! Prekašamo Švico! Ma kaj Švico, Emirati nam ne sežejo do kolen!! Blaginja pa še narašča!!ŽIVELA SLOVENSKA POLITIKA!! Bom zapisal, ko bo temu tako ....
14.10.2015 3 (4) (1)OceniJan 
Enim razvajencem je res vse preveč lepo v življenju, da grejo pljuvati po svobodi in osamosvojitvi, izborjeni po več stoletjih nadvlade različnih narodov.
14.10.2015 4 (4) (0)Oceniresnično 
Brez DEMOSA ne bi bilo SLOVENIJE , JUGOSLAVIJE NI VEČ Hvala Bogu
14.10.2015 1 (2) (1)Ocenirealist 
Se strinjam z "Ježem" - z osamosvojitvijo se je začel strm gospodarski vzpon Slovenije. Spomnite se kako je bilo pred tem - ogromna inflacija, bencin na bone, švercanje kavbojk in pralnega praška, vozni park Zastava, grožnje iz Beograda po prevladi Srbov z Miloševičem na čelu itd.. Najboljše obdobje gospodarskega napredka pa je bilo v času SDS vlade v letih 2004 do 2008.
14.10.2015–3 (1) (4)OceniČedo 
V Jugoslaviji carji, v EU na čelu z demosom pa spet hlapčki. Narod je lačen, tile afenkeniki pa postavljaju plošče največji neumnosti slovenceljnev. Kaj ni nobene policije, da prepreči podobne cirkuse??
14.10.2015 2 (4) (2)OceniJan 
No, saj pravim. Razvajeni kaviar protestniki in glede na izbrana imena, Jugonostagiki ali potomci. Slovenci smo ponosni na državo in osvoboditev in ponosno povemo vsakomur da smo Slovenci. Eni tukaj pač ne. Takšno je življenje. Imate srečo da živite v demokraciji. V prejšnjem sistemu bi se s takšnimi klevetami proti državi hitro znašli s kakšnim kamnom v roki na brezplačnem "odmaranju na Jadranu" na Golem otoku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava