Skupen poziv humanitarnih organizacij: Pomagajte!

22.10.2015 | 18:45

Skupen poziv humanitarnih organizacij: Pomagajte!
Skupen poziv humanitarnih organizacij: Pomagajte!

Vrstijo se pozivi številnih humanitarnih organizacij, da jim primanjkuje hrane in oblačil za begunce, ki še vedno množično prihajajo v državo. Pomoč potrebujejo tudi različna dobrodelna društva in organizacije, saj so poleg policistov njihovi prostovoljci na terenu izčrpani.

Skupen poziv humanitarnih organizacij: Pomagajte!

Lionsi pomagajo zbirnim centrom

Skupen poziv humanitarnih organizacij: Pomagajte!

Poslanstvo Lionsev je izboljšati okolje, v katerem živimo, pomagati pomoči potrebnim. S prihodom tisočev migrantov v Brežice ima seveda to velik vpliv tudi na naše življenje. Predstavniki Lions kluba Brežice so obiskali zbirne centre v njihovi občini.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, kljub nekaterim različnim pogledom in javnemu mnenju, ki zaradi posameznikov, skupin takšnih in drugačnih beguncev meče še slabšo luč na njih v celoti ter na obstoječo problematiko, se je Lions klub Brežice odločil pomagati v nastali situaciji. Stanje v zbirnih centrih je alarmantno. »Na same vzroke ne moremo vplivati, tudi na posledice ne, lahko pa smo samo ljudje in skušamo pomagati ne samo ljudem, ki prihajajo izčrpani, razčlovečeni … ampak tudi našim možem, prijateljem, znancem, sosedom, ki se cele dni in noči trudijo obvladovati situacijo, da lahko naše življenje teče nemoteno dalje. Tudi oni delajo v nemogočih razmerah in ne samo pod fizičnim naporom, ampak tudi pod psihičnim stresom,« so zapisali. V ta namen so podali pobudo na Lions district 129 – Slovenija, ki je pozval vse Lions klube Slovenije k pomoči. Izključno za nastalo situacijo so od Districta pridobili denar za nakup hrane in pijače po navodilih pristojnih. »Seveda smo zbrali oblačila in obutev, s katerimi so v običajnih razmerah dobrodelne organizacije prezaložene. V sodelovanju z Lidl Slovenija bomo dostavili še paleto vode. V sodelovanju z Gostilno Les smo v center v bivši tovarno Beti v Dobovi dostavili pizze in topel čaj za civilno zaščito, policijo, vojsko. Ker s takšno pomočjo mogoče za kanček pomagamo ne samo prispelim migrantom, ampak tudi našim ljudem lažje obvladovati situacijo. Z našo gesto bi želeli izpostaviti vero v pozitivne vrednote strpnosti, tolerantnosti, poštensoti z zavestjo pripadnosti našem okolju in Sloveniji,« so še dodali.

Jutri in v soboto tudi v novomeškem Humanitarnem centru

Pomoč zbirajo v nekdanjem Domu upokojencev Brežice, MC Krško in drugod. Območno združenje Rdečega križa Novo mesto bo pomoč zbiralo tudi jutri do 17. ure in v soboto od 8. do 17. ure v Skladišču humanitarne pomoči na Ulici Slavka Gruma 54a. Potrebujejo: konzervirano hrano (brez svinjine), ribje namaze, sir - manjše pakiranje, prepečenec, otroško gotovo hrano (Frutek), mleko po 0,25 l ali 0,5 l, pitno vodo (v plastenkah), higienske pripomočke (higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke), odeje, šotore, spalne vreče, ležalne podloge, moško, žensko in otroško obutev.

Več podatkov na spletnih straneh

ADRA, Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Društvo UP Jesenice, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije in druge humanitarne organizacije sprejemajo materialno pomoč na lokacijah, objavljenih na njihovih spletnih straneh.

"Prostovoljce pozivamo, da se na lokacije ne odpravljajo sami in se najprej obrnejo na Slovensko filantropijo. Tako bodo prostovoljske sile razporejene glede na potrebe in usklajene, s čimer bo delo za vse olajšano," je v skupnem pozivu zapisalo več kot 20 nevladnih organizacij, med njimi je tudi DRPD Novo mesto.

M. M., foto: Lions klub Brežice

Komentarji (1)

22.10.2015 1   (1)   (0)   Oceniping 
testing testing

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava