gospodarstvo

FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke

4.11.2015 | 12:40 | STA/B. B.

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Foto: Krka

Foto: Krka

Foto: Krka

Foto: Krka

Novo mesto - Tovarna zdravil Krka v svojem industrijskem kompleksu v Ločni kompleksu danes uradno odpira novi obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2, 200 milijonov evrov vredno in svojo doslej največjo naložbo. Notol 2, v katerem je proizvodnja stekla februarja, bo omogočal letno proizvodnjo 4,5 milijarde tablet in kapsul. Odprtja se bo udeležil premier Miro Cerar.

Naložba, za katero so tri milijone evrov dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, Krki zagotavlja nove zmogljivosti za uresničevanje vertikalno integriranega poslovnega modela, s katerim obvladuje celoten proces od razvoja do proizvodnje surovin in končnih izdelkov, je na novinarski konferenci pred odprtjem tovarne povedal predsednik uprave Jože Colarič.

Prednost novega obrata je visoka stopnja avtomatizacije in računalniške podpore s poudarkom na računalniško vodeni proizvodnji in avtomatiziranem računalniško vodenem sistemu pretoka materialov. Sicer pa je idejna zasnova obrata plod znanja in skupinskega dela Krkinih strokovnjakov, je poudaril.

Krka z Notolom 2 bistveno povečuje proizvodne zmogljivosti, s čimer sledi povečanim potrebam na svetovnem trgu. S tem in drugimi naložbami bo v prihodnjih petih letih povečala svoje proizvodne zmogljivosti za dve petini, količinsko proizvodnjo pa letno na 17 milijard tablet in kapsul. Sicer pa Colarič ob Krkini stalni rasti že napoveduje tudi gradnjo Notola 3.

Dodal je, da bodo zdajšnje zmogljivosti na ravni 12 milijard tablet in kapsul v treh letih povečali na dobrih 17 milijard. V to jih namreč silijo tekmeci, tržiščem pa morajo ponuditi še več novih cenovno ugodnih izdelkov in v večjih količinah kot doslej.

Notol 2 bodo sicer opremili v treh stopnjah. V prvi so ob njegovem zagonu zagotovili približno tretjinsko tehnološko opremljenost, kar pomeni proizvodno zmogljivost 1,5 milijarde izdelkov. Zdaj poteka druga stopnja, do tretje pa bodo prišli leta 2017. V projekt so doslej vložili približno 180 milijonov evrov, razliko do 20 milijonov evrov oz. še nekaj več pa bodo vložili v prihodnjih dveh letih.

Pri gradnji Notola 2, ki zaposluje 127 ljudi, je sodelovalo nekaj več kot sto domačih in tujih dobaviteljev proizvodne, tehnološke, logistične, računalniške in druge opreme, med katerimi jih je bilo nekaj manj kot polovica domačih.

Novi obrat, ki so ga začeli graditi junija 2012, združuje štiri stavbe s skupno površino 55.000 kvadratnih metrov. Grajen je energetsko učinkovito, prav taka pa je tudi njegova visoko zmogljiva in avtomatizirana oprema.

Sicer pa so v skupini Krka v zadnjih desetih letih za naložbe namenili več kot 1,2 milijarde evrov. Od teh 174 milijonov lani in 165 milijonov letos. V družbi tudi poteka 20 naložbenih projektov, s katerimi bodo proizvodne zmogljivosti v prihodnjih letih okrepili za več kot tretjino.

Letni količinski obseg proizvodnje bodo tako s skoraj 13 milijard tablet in kapsul povečali na več kot 17 milijard.

Krka bo prihodnje leto končala svojo naložbo v Ruski federaciji, v novomeški Ločni pa bodo v prihodnjih dveh letih na 18.000 kvadratnih metrih zgradili že četrti razvojno-kontrolni center, vreden 53 milijonov evrov, je med drugim povedal Colarič.

‹ nazaj

Galerija (22)

FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
FOTO: Notol 2 - največja naložba v zgodovini Krke
KRKA_NOTOL_2_Avtomatizacija_internega_transporta_AGV_vozi__ki
KRKA_NOTOL_2_Granulacija
KRKA_NOTOL_2_Granulacija_2
KRKA_NOTOL_2_Oblaganje_tablet
KRKA_NOTOL_2_pakiranje_tablet
KRKA_NOTOL_2_Pregled_polizdelka_
KRKA_NOTOL_2_Računalniško_vodeni_sistemi_2
KRKA_NOTOL_2_računalniško_voden_proces_tabletiranja
KRKA_NOTOL_2_robotska_celica_za_avtomatsko_pakiranje_in_paletizacijo
KRKA_NOTOL_2_Tabletiranje
KRKA_NOTOL_2_Tehtanje
KRKA_NOTOL_2_Uporaba_standardnih_kontejnerjev
KRKA_NOTOL_2_visokoregalno_skladišče_1
KRKA_NOTOL_2_visokoregalno_skladišče_2
KRKA_NOTOL_2_Zunanjost

Komentarji (17)

4.11.2015Oceniponosen 
bravo samo še dolenjci znamo kaj nardit .........drugi pa samo hodja gledat kok bodo lahko prpizdili kakšpen nov davek..........čestitke krki in zaposlenim
4.11.2015—   (1) (1)OceniMaček 
Krka, REVOZ, Luka Koper imajo nekaj skupnega. So odlične firme in...ustvarili so jih komunisti. Še ena potrditev da niso bili RDEČI...bili so ZLATI!!!
4.11.2015Oceniadijo 
Maček, Krko, REVOZ, Luko Koper so s svojimi molitvami podpirali duhovniki širom (sicer komunistične) dežele kranjske. Še ena potrditev, da molitev ni brez "haska" - tudi s te strani lahko gledaš na zgodbo o uspehu. V resnici pa ne eni ne drugi nimajo kaj prida zraven -če se dobro in veliko dela, pa veliko zna in hoče, pa če se politika ne "petlja" zraven, se pride tudi do otvoritve Notola 2, me pa žalosti dejstvo, da nihče ne prebere zneska, ki ga Krka nalaga v prihodnost - te številke so enormne (vsaj za naše razmere) in hvala Bogu za zdrav razum, korajžo in prave odločitve uprave in seveda gen. direktorja! Naj jih bo še mnogo, za dobro zaposlenih, dežele in domovine!
5.11.2015OceniJan 
Vedno se mora najti en bedak, ki mora metati komuniste in domobrance tudi pod novico o največji naložbi v Novem mestu, kakršne ne bomo najbrž še dolgo ponovno videli.
5.11.2015 1 (1) (0)OceniMaček 
Jez katoliške muđahedine-domobrance nisem nikjer omenjal. Samo spomnil sem Dolenjčke, da so ti "žlehtni" komunisti postavili na noge Krko, IMV, Novoles, Novoteks, Pionir...potem pa je prišla asvoboditev in demokracija in vse je šlo v maloro. Edini svetli projekt v svabodi je Zvon-1 in Zvon-2 ter Patrija, pa še to je šlo rakom žvižgat. Bravo Krka!!!!!!!!!!
5.11.2015OceniGerta 
Bravo maček. Kako eni zacvilijo, ko jim stopiš na rep? Samo revolucija lahko reši Slovence!!!
5.11.2015Ocenipopendekl 
Ja Janček kaj ti pa sedaj ne paše? Ko pa sam prilimaš ta ardeče pod slabo vremensko napoved je pa vse v redu!? Nikoli mi ne bo jasno, kako moreš biti tak dvoličnež.
5.11.2015Oceniadijo 
Gerta, kaj ti ni jasno? A, revolucija, da bi pomagala? Ja, pa da bi pokradli (kao zmagovalci), kar je še za pokrast, pa nasprotnike potopiti v žlici vode? Dej pejt raj delat, pa ne preveč gruntat o revoluciji in podobnih pizdarijah (ker to dobesedno so), pa bo več padlo od tebe. Ne vem pa sicer, v kakšen kontekst si stlačila revolucijo k odprtju firme? Upam, da si vsaj naslov članka prebrala (al je tut to tumač)? Pa cvilimo še naprej, se ti da?
5.11.2015–1 (0) (1)OceniLojze 
ampak je neverjetno kako grde stavbe delajo t krkaši
5.11.2015 1 (1) (0)Ocenipopendekl 
Ja Lojz imaš prav. Še bolj čudno pa je, da v te nemogoče bajte navlečejo najsodobnejšo opremo, zaposlijo vrhunske strokovnjake, jih ustrezno plačajo in ne moreš verjet zadeva deluje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava