kultura

Križem svajt so se podale pa sujo ruobo ponujale

9.11.2015 | 09:45 | M. M.

Foto: FB stran Konzulata RS v zvezni državi Tennessee

Foto: FB stran Konzulata RS v zvezni državi Tennessee

Križem svajt so se podale pa sujo ruobo ponujale
Križem svajt so se podale pa sujo ruobo ponujale

Ribnica - V galeriji Emporium v Knoxvillu v zvezni državi Tennessee v ZDA so odprli razstavo o ribniški suhi robi, rokodelskih izdelkih in lončarstvu. Razstavo z naslovom "Križem svajt so se podale pa sujo ruobo ponujale" je v angleškem jeziku pripravil Muzej Ribnica in Rokodelski center Ribnica. V angleškem jeziku je razstava poimenovana: Woodworker’s Craft Exhibit, Far and Wide they Went, Their Ware Always at Hand, so sporočili iz slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.

Razstava obsega panoje v kombinaciji z eksponati, besedila pa govorijo o začetkih krošnjarstva v 15. in 16. stoletju v prostoru kočevsko-ribniškega območja. Vsebinsko se osredotoča na razvoj umetne obrti, na odnos med trgovstvom in krošnjarstvom ter na zgodbe posameznikov in njihovih družin, ki jih je poklic krošnjarstva zaznamoval. Razstava se hkrati navezuje na ljudsko ter umetno pripoved in pesmi o ribniškem krošnjarju, vključuje pa tudi fotografsko gradivo in same lesene izdelke.

Razstava o ribniškem krošnjarjenje od patenta leta 1492 do danes je bila v preteklih 12 mesecih že predstavljena na različnih univerzah v zvezni državi Tennessee. Med drugim je bila postavljena na univerzi Pellissippi State University, na Maryville College, potovala pa je tudi po petih kolidžih t.i. mreže Regents University system. Postavitev v galeriji Emporium v središču Knoxvilla bo na ogled do 25. novembra in je del večjega projekta z naslovom Mojstri lesene obrti v Tennesseeju. (Tennessee Master Woodworkers’ Show ).

Razstava je predstavljena vzporedno z lesenimi in drugimi izdelki ameriških Indijancev in priseljencev z območja Apalačev. Zanimivo je, da je cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent ravno v letu, ko je Kolumb odkril ameriško celino.

Postavitev je organiziralo slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, Konzulat Republike Slovenije v zvezni državi Tennessee na čelu s častno konzulko dr. Lydio Mihelič Pulsipher, so še navedli v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava