kočevsko-ribniško

Z gozdom najlepše ravnajo...

9.11.2015 | 19:30 | M. M.

Skupinska slika vseh 14 letošnjih prejemnikov priznanj, Janez Komidar, župan občine Loška dolina, mag. Janez Zafran, vodja sektorja za gozdarstvo na MKGP, in Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. (Foto: Jože Prah, ZGS)

Skupinska slika vseh 14 letošnjih prejemnikov priznanj, Janez Komidar, župan občine Loška dolina, mag. Janez Zafran, vodja sektorja za gozdarstvo na MKGP, in Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. (Foto: Jože Prah, ZGS)

Pristava - Zavod za gozdove Slovenije je tudi letos podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov v Sloveniji, po enemu iz vsake od štirinajstih območnih enot zavoda. Iz kočevske enote je priznanje prejel Anton Ožbold iz Osilnice, iz novomeške enote Agrarna skupnost Podgrad (v njenem imenu Jože Cimermančič, predsednik upravnega odbora) in iz brežiške Vid Jamnik iz Krškega.

»V tako gozdnati deželi, kot je Slovenija, ima gospodarjenje z gozdom svojo perspektivo in pomeni pravo pot v prihodnost zaradi svoje sonaravnosti, spoštovanja načela trajnosti in mnogonamenske usmeritve gospodarjenja z gozdovi. Slovenski gozd smo v veliki meri uspeli ohraniti naraven in samodejen, ki si opomore tudi po velikih ujmah, ki jih doživljamo zdaj. V veliki meri gre zasluga odgovornim lastnikom gozdov, ki so sprejeli odgovornost do svoje lastnine in z gozdom skrbno gospodarijo,« so ob tem zapisali na Zavodu za gozdove.

Pri izboru najbolj skrbnih lastnikov gozda sicer upoštevajo predvsem naslednje kriterije: kako se vzdržujejo gozdne prometnice, gozdne poti in parcelne meje, kakšna je negovanost gozda, samoiniciativnost pri odpravi poškodb po ujmah v gozdu, upoštevanje strokovnih navodil ZGS, kakovost opravljenih del v gozdu, vzdrževanje gozdnega reda, kako poteka sanacija poškodb po sečnji in spravilu, upoštevanje poudarjenih funkcij gozda, upoštevanje potreb gozdnih živali, v tem smislu ohranjanje dupel, plodonosnih drevesnih in grmovnih vrst in mravljišč, splošna ekološka osveščenost in naravovarstven odnos lastnika do gozda.

Podelitev omenjenih priznanj je bila minuli četrtek na Pristavi ob gradu Snežnik v občini Loška dolina, ki je sodelovala pri organizaciji prireditve. Letošnji izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov je bil že sedemnajsti po vrsti, saj prireditev poteka od leta 1999 dalje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava