dolenjska

Opoziciji niti kostanja niso privoščili

13.11.2015 | 13:00 | B. B

Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili
Opoziciji niti kostanja niso privoščili

Novo mesto - Sinočnja seja novomeškega občinskega sveta je bila maratonska. Trajala je šest ur in pol, tako da je tudi najbolj nedolžen predlog opozicijskega svetnika Boruta Škerlja v tem sklicu, naj se mu kolegi svetniki po seji pridružijo na Glavnem trgu na pečenem kostanju, na koncu padel v vodo. Ob 22.30, ko smo zapuščali rotovž, je bil trg mračen in prazen, kot je pač ob tej uri mračen in prazen na vsak običajen četrtek.

Tudi o tem se je želel pogovarjati Škerlj (SMC) leto dni po volitvah, pa o tem, kako aktivni so oz. niso nekateri svetniki, »predvsem tisti iz največje svetniške skupine«. Podeliti je želel celo priznanje za najmanj aktivnega svetnika in najmanj aktivnega podžupana, in da, v koaliciji opaža »vzorce stare politike«.

Vse to se je dogajalo že pri prvi točki, dnevnem redu torej, in župan Gregor Macedoni je Škerlja okrcal, da s tako svobodnim uvodom ne bodo prišli daleč. Vsaj prav hitro ne.

In kako prav je imel! Uvod je namreč intoniral tudi nadaljevanje, odskočno desko za burno razpravo pa je podstavila kar koalicijska Solidarnost. Nina Jakovljevič je pri na prvi pogled precej nedolžni in formalni kadrovski zadevi, imenovanju volilne komisije, povedala, da se ji zdi predlog politično neuravnotežen, saj je prav vse izbrane kandidate predlagala koalicija.

Takoj so ji pritegnile Martina Vrhovnik iz SLS, ki je v komisijo predlagala svojo kandidatko, pa Milena Kramar Zupan iz SD, ki »v svetih zavodov nima niti enega svojega kandidata in se kadrovskih pozivov zato niti ne udeležuje več,« ter Mateja Kovačič (SMC), ki je župana spomnila, da je v predvolilnem boju obljubljal vse kaj drugega kot politično kadrovanje.

Macedoni je hitel pojasnjevati, da je sam predlagal predsednico in njeno namestnico, obe sodnici iz Novega mesta, da so v komisiji še trije odvetniki …

Vse do Ljubljane

»Opozicija nič od tega ne ve, saj v kadrovski komisiji nima svojega predstavnika!« ga je, ponovno, opomnil Franc Bačar (SLS), Škerlj pa je dodal, da gre pri kadrovanju itak vse narobe: »Predsednik odbora za komunalo je šele postal svetnik, niti ene pobude še ni dal, pa ga je koalicija že imenovala za predsednika (to je letelo na Petra Kostrevca iz SDS, ki je svetniški položaj po odstopu Gregorja Klemenčiča zasedel julija, op. a.). Zdi se mi, da najmočnejša stranka v koaliciji ostalim diktira tempo.«

Da je potrebno pri kadrovanju upoštevati proporcionalnost, v kateri mora biti zastopana tudi opozicija, je opozoril Uroš Lubej (Solidarnost), to bi bilo po njegovem potrebno urediti na sistemski ravni, »da ne bomo vsakič znova odvisni od dobre volje te ali one oblasti.«

Macedoni je opozarjal, da je razprava (o volilni komisiji) zašla predaleč, v smer spremembe poslovnika, a jo je Bojan Kekec (SDS), ki je končno pobral rokavico, preselil še dlje, vse do bele Ljubljane: »Pripombe novih svetnikov še nekako razumem, ne razumem pa svetnikov, ki so tu sedeli že v prejšnjem mandatu, ko je, naj jim osvežim spomin, SDS imela šest svetniških sedežev pa v celem mandatu njen kandidat ni bil imenovan niti v en svet zavoda. Kar pa se tiče aktivnosti svetnikov, se te ne izvajajo le v tej dvorani, ampak tudi na terenu, kjer ni kamer, njihovo delo pa bodo tako ali tako presojali volivci. Sicer pa, kako pa je v SDH kadrovala vaša  vlada? Bodite kot stranka (SMC, op. a.) konsistentni na državnem in lokalnem nivoju.«

Širina proporcionalnega duha

Čeprav se je Bačar hitro spomnil, da je SDS v prejšnjem mandatu imela predstavnika v svetu OŠ Center in najbrž še kje, je dal Adolf Zupan (DeSUS) Kekcu glede načina kadrovanja kar prav. »A povsod v svetu ne počnejo tako. Prav se mi zdi, da sodeluje tudi opozicija, naj prevladajo argumenti in lepo bi bilo, če bi bili Dolenjci preostali Sloveniji na tem področju za zgled. Tako razmišljanje pomeni boljše izkoriščanje resursov, tako tistih v tej dvorani kot onih v širšem občinskem prostoru,« je pozival Zupan, priznavajoč, da je bil pri kadrovanju tudi sam nekoč bolj ozkogled.

Boštjan Grobler (LGM ), ob Kekcu drugi podžupan in predsednik kadrovske komisije, je razpravo ponovno speljal v njene tirnice, se pravi h konkretni volilni komisiji. Pojasnil je, da so opozicijske svetniške skupine od enajstih kandidatov za člana volilne komisije predlagale le enega: »V taki situaciji je težko zadostiti proporcionalnosti. Se pa strinjam, da se moramo, če nekdo ne daje predlogov, pogovoriti. A pozivam vas, podajajte dobre predloge!«

Žogo je skušal umiriti tudi Janez Povh (LGM), ki je razpravljavce spomnil, da je pri imenovanju za demokracijo tako temeljne komisije, kot je volilna, takšno nezaupanje opozicije precej nerodna zadeva, pa tudi, da se načelo proporcionalnosti in strokovnosti pogosto izključujeta. Naj se svetniki nehajo preštevati in naj dajo raje prednost vsebini, je nato pozvala še Renata Zupančič (LGM).

»To je lahko reči. A ko kompetentni kandidati in odgovorni predlogi vsakič znova naletijo na gluha ušesa, samo zato, ker prihajajo iz opozicije, je o strpnem, razumnem in strokovnem delu težko govoriti,« ji ni ostala dolžna Kovačičeva.

Voltova kolizija ...

Macedoni je na tej točki razpravo vendarle pripeljal do glasovanja, svetniki pa so volilno komisijo potrdili. A kadrovskih točk s tem še ni bilo konec.

Po nedavni razrešitvi članov sveta Agencije za šport je kadrovska komisija na njihovo mesto predlagala Dušana Kaplana, Matjaža Smodiša in Jirija Volta.

»Nisem mogel verjeti, ko sem slišal za nekatera imena. Agencija za šport vendar upravlja z objekti, v katerih deluje Jiri Volt. Ali bo zdaj nadziral samega sebe? Tu vidim kolizijo interesov,« je bil zgrožen Škerlj.

Da Volt ne more biti predstavnik občine v organu zavoda, ki upravlja z lokalom, v katerem je najemnik, je menil tudi Bačar, nakar je Volt odgovoril, da lokala v najemu nima on, ampak Teniški klub Portoval, kjer je sam »le« zaposlen.

... in druge zadeve

S tem se je končala prva ura seje, na kateri so se svetniki med drugim odločili za javno-zasebno partnerstvu pri energetski sanaciji stavb v lasti občine in spremembo OPN, ki v Irči vasi predvideva gradnjo trgovine in brvi čez Krko.

Začeli so razpravo o prostorskem načrtu kompleksa Revoz, po skrajšanem postopku potrdili ustanovitev medobčinskega inšpektorata, v prvem branju sprejeli proračuna za leti 2016 in 2017 ter se seznanili s pravnimi mnenji, ki pravijo, da je nadzorni odbor občine pristojen za nadzor nad celotnim poslovanjem pravnih oseb, katerih (so)ustanoviteljica je mestna občina Novo mesto. Da, bilo je dolgo in naporno.

‹ nazaj

Komentarji (14)

13.11.2015OceniGrega 
Se vidi, da je dolgo trajalo, eden na zadnji sliki je že zaspal.
13.11.2015 1 (1) (0)OceniJan 
Haha, tretja slika SLS. ****
13.11.2015 7 (8) (1)Ocenianka 
Škerlj sedaj pametuje. Za RIC pa je dal pravno mnenje da je 2 x najemnina OK!
13.11.2015 1 (1) (0)Ocenikončno 
super članek, nekaj novega za DL
14.11.2015 1 (1) (0)Ocenigregorpašeldol 
Če bodo novinarji Dolenskega lista tako objektivni kot je B.B. - očitno gospod Boris Blaič, se temu časniku ni bati za naklado. Zasluži si veliko. Prava pozitivna osvežitev v poročanjih iz sej občinskih svetov. Vse spoštovanje g. Blaič.
15.11.2015 2 (2) (0)OceniFonz 
Najemnina za RIC ni Škerljev problem, ampak županov. Škerlj je takrat dejal, da pogodbe ni mogoče prekiniti in očitno je imel prav. Macedoni pa je pred volitvami obljubljal, da bo pogodbo prekinil, pa je ni in občina še kar plačuje najemnino.
15.11.2015Ocenimimgrede 
Res je, ampak ne problem aktualnega župana. Se sploh ne splača, da bi jo Grega prekinil, bi bilo to zelo drago. Politikom pa pri obljubah, ni za vse verjet. To nekateri že zelo dolgo vemo.
15.11.2015 1 (1) (0)OceniFonz 
Ja, tale naš "Grega" nas je malo potegnil za nos. Veliko je obljubljal, pa smo mu verjeli, zdaj pa nič.
16.11.2015 1 (1) (0)OceniJanček 
Ko je bil v opoziciji je bilo našemu Gregorju vse jasno. Sedaj pa se nič ne da, nič se ne splača, celo na Muhiča in Novaka se več ne izgovarja.
16.11.2015Oceniproračun 
A je kdo od vas, ki tako na lahko kritizirate, preučil proračun? A se vam zdi premalo ambiciozen?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava